Карантинні хроніки Херсона

Херсон, карантин, хроніки
Сьогодні, 12 квітня минає місяць, як у нашій країні оголосили всеукраїнський карантин…

Наше життя докорінно змінилось. Спочатку був ефект «кінця світу». У деякі моменти здавалось, що паніка була більшою, ніж коли на місяць в нашій області оголосили воєнний стан (у 2018 році).

Багато херсонців, особливо представники малого бізнесу, лишились роботи, бо їм просто заборонено працювати. Багато найманих працівників також відпустили у неоплачувані відпустки або взагалі звільнили. Ті ж, хто роботу має, перейшли у режим дистанційної праці.

Громадський транспорт у Херсоні перейшов у новий режим роботи – тролейбусів і маршруток стало зовсім мало, і возити в них можна обмежену кількість пасажирів. Для деяких категорій громадян відмінили пільги на проїзд.

Потяги перестали ходити, як і автобуси в інші куточки Херсонщини. Річкову навігацію відклали...

У деяких мешканців почалась паніка, і вони почали змітати з полиць крупи, макарони, сіль і туалетний папір. В аптеках дуже швидко закінчились захисні маски, антисептики перетворились на розкіш.

У повітрі пахло весною, дезрозчином і напругою… Відтепер щодня керівники міста та області активно розповідали не про підготовку до інвестиційних і туристичних форумів, а про кількість виявлених заражених COVID-19.

І про те, що лікарні забезпечені всім необхідним. У той же час соціальні мережі рясніли повідомленнями від працівників лікарень, про шалений дефіцит засобів індивідуального захисту.

Дежавю, на вулиці ніби 2014 рік. Коли з кожним повідомленням зі східного фронту в тилу з’являлось все більше волонтерів. Тільки зараз закуповують нову «зброю» - маски, рукавички, захисні костюми, апарати штучного дихання.

Модні тенденції березня-квітня 2020 також змінились. Обов’язковим елементом будь-якого модника та свідомого громадянина є захисна маска та антисептик у кишені.

Культурне життя теж на карантині. Кінотеатри зачинені, фестивалі переносяться на осінь («Мельпомена Таврії», наприклад) чи взагалі на наступний рік («Чорноморські ігри»). Ніхто достеменно не знає, що буде з курортним сезоном…

Щодня ми все більше звикаємо до нових реалій. Ми звикаємо до нових написів і дистанції у 1,5 метри на касах і у чергах. Ми навчились самостійно шити захисні маски і допомагати з ними іншим. Навчання і походи в гості стали проходити в режимі онлайн, магазини і ринки також перейшли до роботи в соціальних мережах.

На вулицях ніби 1 січня – порожньо, лише поодинокі перехожі поспішають скоріше дістатись додому. А кожен може відчути себе супер героєм, просто не виходячи з дому та лежачи на дивані.

Ми навчились дякувати медикам, які, як і наші військові, захищають нашу країну. Тільки замість камуфляжу – захисні костюми, замість окопів – лікарняні палати, а замість ворога – вірус, який вже забрав десятки тисяч життів по всьому світу.

Місто на паузі. Але так триватиме не завжди. І скоро парки знову наповняться голосами, на ринках вируватиме життя, ми плануватимемо походи в кіно, театри, поїздки за кордон, зустрічатимемось з друзями в кафешках, гулятимемо набережною.

Скоро. А поки – лишаймось вдома, миємо руки і носімо захисні маски. Головне – не відправляти на карантин наші душі та серця.
Олена ПІМЕНОВА
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон