На Херсонщині коронавірусу й грип злякався

грип, коронавірус, лікарні
У просторих коридорах Херсонського обласного кардіологічного центру незвичайна пустка й тиша: хоч у футбол ганяй.

"Самому трохи дивно ходити порожніми коридорами й заглядати у безлюдні палати. Зазвичай у нас лежить до сотні пацієнтів, але на карантин вони роз'їхалися до домівках. Залишилося тільки троє, і для них влаштували віп-обслуговування. Навіть до їдальні вони не ходять - гарячі страви безпосередньо в палати подають. Тих хворих, кого можна, лікарі консультують телефоном. Та, схоже, у карантин усі недуги, за винятком коронавірусу, наче принишкли: навіть по консультації нині звертається не більше двох-трьох пацієнтів щодня", - розповідає директор кардіоцентру Олег Мазуряк.

Не набагато більше пацієнтів і в поліклініках міста. У одній з найбільших поліклінік клінічної лікарні імені Лучанського кажуть: пацієнтів приходить десь на третину менше, ніж у "докарантинну" епоху. Але зустрічають їх, як дорогих гостей - ще на вході вимірюють температуру, розпитують про здоров'я. "Така увага до кожного, наче у елітному закладі до мільйонерів", - посміхається херсонська пенсіонерка Ірина Єрмак.

Лікарі й медсестри у поліклініці згадують, що в останні тижні перед карантином був великий наплив хворих із симптомами грипу й ГРВІ, а потім їх різко поменшало. "Либонь, коронавірусу й грип злякався", - іронізують люди в білих халатах. Але цю тенденцію, до речі, підтверджують і з інших джерел.

"До карантину кількість викликів на 103 доходило до шестисот щодоби. Зараз їх кількість впала приблизно на 150", - повідомила заступник головного лікаря обласного територіального Центру екстреної медичної допомоги Інеса Чамлай.

"Протягом останнього тижня захворюваність на ГРВІ та грип в області знизилася на 29,5 відсотка. За тиждень шпиталізували всього 97 осіб..." - додає завідувач епідвіддділу держустанови "Лабораторний центр Херсонщини" Наталя Єрємєєва.

Утім, зменшення напливу пацієнтів у лікарнях вважають доречним: там саме готуються приймати хворих на пневмонію, викликану коронавірусом. І от їх кількість якраз невпинно зростає - вже більше десяти, причому в місті Олешки від COVID-19 померла медсестра місцевої поліклініки.

А в клінічній лікарні імені Тропіних Херсона десять лікарів, медсестер, санітарок і лаборантів довелося відправити на самоізоляцію - контактували із пацієнтом, у якого виявили коронавірус. На випадок дефіциту фахівців у регіоні вже готують резерв медиків - до нього включили понад двісті інтернів та тих фахівців, котрі нещодавно вийшли на пенсію, і готові тимчасово повернутися до знайомої роботи.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон