Сьогодні - Всесвітній день здоров’я

людина, здоров'я, життя
Наявність або відсутність у людини здоров'я докорінно визначає її повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Здоров’я - це справжнє багатство, наявність якого ми з вами інколи ігноруємо. Здорові люди здебільш все частіше замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їх здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу.

Проте наше власне здоров’я дуже легко втратити. Особливо, це актуально на сьогоднішній день: від здоров’я кожної людини – залежить здоров’я нації.

Міжнародний святковий день, спрямований на залучення широкої громадської уваги до проблем і питань щодо здоров’я - Всесвітній день здоров’я, відзначається щорічно 7 квітня починаючи з 1950 року. В цей день в 1948 році вступив у силу Статут Всесвітньої організації здоров'я (ВОЗ). Ідея Всесвітнього дня здоров'я була висунута вже на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в 1948. Але в 1948 році цей Всесвітній день відзначався 22 липня, в день ратифікації Статуту ВОЗ.

Починаючи з 1950 р., Всесвітній день здоров’я щороку присвячується певним темам. 2020 рік оголошено Міжнародним роком працівників сестринських і акушерських служб. Всесвітній день здоров’я присвячений тій життєво-важливій ролі, яку ці медпрацівники відіграють у наданні якісних послуг охорони здоров’я і соціальної допомоги протягом усього людського життя – від народження до смерті. Слід зазначити, що сьогодні медичні працівники, у тому числі медичні сестри, стоять на передовій боротьби з COVID-19 та чи не найбільше ризикують заразитися.

Ось декілька порад щодо здорового способу життя, щоб жити щасливим і здоровим життям навіть в умовах карантину:
  • Почніть дотримуватися здорового способу життя прямо зараз і докладіть зусиль для поступового прогресу.
  • Якщо минуло багато часу з моменту вашого останнього тренування, тоді це час для початку.
  • Підтримуйте фізично активний спосіб життя і зробіть заняття частиною вашого повсякденного життя.
  • Уникайте використання обмежувальних дієт в ім'я втрати ваги. Вони можуть зашкодити вашому здоров'ю і запропонувати лише тимчасову втрату ваги. Для корисного харчування є різноманітні продукти.
  • Підтримуйте здорову масу тіла.
  • Їжте регулярно, ніколи не пропускайте сніданок чи обід.
  • Уважно ставтеся до своєї їжі. Вкрай рідко вживайте солодкі продукти або їжу з упаковки.
  • Вживайте сезонну їжу і велику кількість фруктів і овочів. Надайте перевагу фруктам і овочам, які вирощуються місцево
  • Зменшіть споживання солі та цукру. Це крок, який може сприяти запобіганню ожиріння, діабету, високого кров'яного тиску та хвороб серця.
  • Пийте багато рідини. Підтримка хорошого рівня водного балансу важлива для досягнення загального доброго здоров'я.
  • Намагайтеся уникати стрессу. Працюйтеу напрямку зміни вашого ставлення до стресу. Не реагуйте на будь-яку стресову ситуацію і вчіться ігнорувати, і мати позитивний світогляд у житті.
Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І переважно це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я бажаємо всім його надійного зберігання. Всім хворим - якнайшвидшого одужання. Медикам - хорошої матеріальної і технічної бази.
Всім нам - бути здоровими і життєрадісними!

Будьте здорові і піклуйтеся про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких кожного дня, адже це запорука щасливого життя.

Наталія Васильєва,
кандидат біологічних наук, доцент кафедри медицини та
фізичної терапії Херсонського державного університету

На фото: студенти і викладачі ХДУ у Всесвітній день здоров’я (2017 р.)
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон