На Херсонщині стартував зрошувальний сезон

старт, вода, канал, зрошення
На два тижні раніше узвичаєних попередніми десятиліттями строків і без традиційного мітингу відбувся пуск дніпровської води у русло Північно-Кримського каналу. Причина такого раннього заповнення найбільшої у Європі штучної ріки — відсутність метеорологічної зими, рання весна та посушливі погодні умови, спричинені малою кількістю опадів — дощів і снігу.

Дніпровською водою, доставленою Північно-Кримським каналом, зрошуються поля Олешківського, Голопристанського, Скадовського та Каланчацького районів. За попередніми протоколами-намірами, зрошення сільгоспкультур та затоплення рисових чеків розпочнеться тут уже в другій-третій декаді квітня.

Невдовзі очікується підняття води до горизонтів, необхідних для початку заповнення Олександрівського магістрального каналу і старту водозаборів сільгоспвиробниками Скадовського та Голопристанського районів.

Заповнення міжгосподарської мережі у зоні дії Каховської зрошувальної системи відбувається згідно з графіком. Господарства Чаплинського, Новотроїцького та Генічеського районів готові хоч зараз розпочати поливний сезон.

Такі ранні старти меліораторів, вочевидь, вже у нинішньому десятилітті стануть нормою. І якщо тепла погода у березні та квітні в Україні особливих тривог не викликає, то останній місяць весни влаштує «тартар».

«Травень буде спекотним і посушливим, у середині місяця більше двох тижнів без опадів. Після двох місяців відносного тепла в травні одразу розпочнеться спека. З 2-го по 27 травня майже по всіх областях, окрім Карпат, не буде дощу. Сухо, спекотно, температура 28-32 градуси. На ярі культури дуже поганий прогноз щодо врожаю». Про це виданню «Сьогодні» розповів народний синоптик Леонід Горбань. За передбаченнями відомого знавця погоди, на початку літа в Україну прийдуть сильні дощі.

Тим часом усі області розпочали посівну кампанію ранніх ярих культур, зокрема пшениці, ячменю, вівса та гороху. Про це минулої п’ятниці в мережі «Фейсбук» повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. Станом на 19.03 було засіяно близько 4% посівних площ від прогнозу, тобто приблизно 600 тис. га. Передбачувана площа основних десяти ярих культур становить 15,2 млн га, що на 0,3 млн га більше, ніж у 2019 році. У структурі посівів ярої групи, за прогнозами, збільшиться част­ка кукурудзи та соняшнику, зменшиться ячменю, сої та цукрових буряків.

Василь Піддубняк
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон