Чи потрібне на Херсонщині власне житло молодим родинам?

Коронавірус, МЖК, Херсон
Коронавірус змусив мільйони громадян України, які були на заробітках за кордоном, повернутись в рідну країну, до своїх дітей, дружин та чоловіків. Вірус зробив те, що не зміг зробити жоден уряд і жоден президент.

Більш того, оскільки ті держави, з яких приїхали наші земляки, на невизнаний час закрили свої кордони, то активні, працездатні та креативні українці будуть залишатися в Україні. Їм потрібна буде робота, висока заробітна плата і якісне, не дороге житло.

В різні часи з такими та подібними викликами стикалось багато народів та країн. Як вони вирішували ці проблеми?

Для того, щоб з’явилось багато нових робочих місць, майже всі країни, які опинялись з різних причин у кризі, в яких не було ресурсів, змушені були створювати пільгові умови для іноземних підприємств та інвесторів.

При цьому, національних олігархів фізично знищуючи в азійських країнах, демократично ізолюючи від суспільства, або викидаючи за межі своїх країн в Європі.

Основні галузі економіки, які давали поштовх, були не стільки видобуток корисних копалин, а машинобудування, будівництво інфраструктури – морських, річкових портів та аеропортів, автомобільних доріг, мостів, паромних сполучень, сучасних швидкісних залізничних сполучень, нових видів транспорту, сучасної енергетики.

Паралельно з вирішенням економічних завдань, країни велику увагу приділяли освіті, культурі та створення умов для молодих родин.

Повертаються наші земляки і в Херсонську область. Як показують соціологічні дослідження, проведені в 2017-2018 роках в Україні, майже 70% молодих родин живуть у гуртожитках, в орендованому житлі, або у батьків та родичів.

На Херсонщині є тільки одна організація, яка на державному рівні вирішує питання забезпечення молоді житлом – це Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву.

Разом з фондом працює декілька будівельних компаній, які протягом останніх 20 років ввели в експлуатацію 18 багатоповерхових будинків в Херсоні, Скадовську, Голій Пристані, Новій Каховці. Всього за період дії програм МЖК на Херсонщині було здано більше 117 тис. квадратних метрів житла, більше 1000 родин з дітьми отримали комфортні квартири.

В цьому році готуються до введення в експлуатацію ще 2 дев’ятиповерхових будинки на 126 квартир в 4-А Таврійському мікрорайоні Херсона.

Завдяки спільним зусиллям Каховської міської та районної рад, Херсонської обласної державної адміністрації та обласної ради, регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та підприємства «МЖК м.Херсон» розпочинається в цьому році будівництво 35-квартирного багатоповерхового будинку в Каховці для молодих родин, у тому числі учасників АТО, багатодітних родин та сім’ям працівників бюджетних установ Каховки.

В Україні реалізація відповідно до Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» державної молодіжної політики спрямована не тільки на покращення житлових умов молоді, але й на покращення демографічної ситуації в країні, що підтверджує втричі більша кількість дітлахів в мікрорайонах, збудованих Молодіжним житловим комплексом, ніж в інших мікрорайонах міст Херсонської області.

Україна, як і все людство, не раз зазнавала величезні випробування – Перша світова війна, Громадянська війна, Голодомор, Друга світова війна, Афганська війна, Чорнобильська катастрофа, Військовий конфлікт з Росією та втрата частини територій, коронавірус.

Але після кожної трагічної події наш народ відроджував країну, створював нові підприємства, впроваджував нові технології в аграрному секторі, відкривав нові навчальні заклади, бібліотеки, музеї і театри, розвивав науку, народжував дітей та будував велику кількість нового житла.

Наші сусіди в Миколаївській та Черкаській областях сьогодні витрачають коштів з місцевих бюджетів на будівництво житла для молоді більш, ніж у десятеро, в порівнянні з містом Херсоном та областю. Як результат – там стрімко зростають нові мікрорайони, розвивається інфраструктура та швидше вирішуються проблеми великої кількості сімей.

Житлові програми для молодих родин, які реалізуються в Україні і Херсонщині, додають оптимізму мешканцям, сприяють вирішенню соціальних питань та розвитку економіки.
Андрій ЯЦЕНКО,
Директор ТОВ «МЖК м. Херсон»,
голова ГО «Національний конгрес батьків України»,
представник Кабінету експертів Всеукраїнського громадянського руху «Всі разом!»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон