В Херсоні старійший навчальний заклад відзначає 205 років з часу заснування

гімназія, лавреньов, навчальні заклади

У березні Херсонська гімназія № 20 відзначає 205 років з часу свого заснування. Вона носить ім’я Б. А. Лавреньова, відомого письменника-мариніста, який народився в Херсоні і провів тут дитинство та юність, а також здобув середню освіту саме в цьому навчальному закладі.

1-а Херсонська чоловіча гімназія, або ж Губернська гімназія – так називалася вона до 20-х років минулого століття.

Це був найперший середній навчальний заклад у Херсоні (існували вже духовне й воєнно-сухопутне училища), що виник у період діяльності херсонського губернатора І. Х. Калагеоргі. Задля того, щоб реалізувати важливу ідею доступної освіти для дітей жителів губернії, у 1813 р. він відкриває в Херсоні трикласне повітове училище, при якому було й підготовче відділення.

Випускники його мали стати першими гімназистами новоствореної установи. По закінченню будівництва споруди для навчального закладу (на розі Потьомкинської та Суворовської) 12 березня приміщення освятили й гімназія урочисто відкрилася. Першим директором її став В.Є. Якубовський.

Понад два століття багатої історії гімназія залишається лідером навчання за глибиною та обсягом знань і може пишатися своїми випускниками.

В ній навчалися такі відомі особистості: Гайдебуров Павло Олександрович (вип. 1857 р.) – громадський діяч, публіцист, літератор; Ярошенко Семен Петрович (вип. 1863 р.) – математик, професор, доктор наук, політичний діяч; Блюменфельд Герман Фадєєвич (вип. 1879 р.) – історик; Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн – засновник заповідника «Асканія-Нова»; Тарле Євген Вікторович (вип. 1892 р.? 1896?) – історик, академік; Бурлюк Микола Давидович (вип. 1909 р.) – письменник, теоретик мистецтва; історик-краєзнавець, бібліофіл Сергій Сильванський; Моше Шарет –перший міністр іноземних справ та прем’єр-міністр Ізраїлю; Марія Фортус (вип. 1914 р.) – військова-розвідниця, герой Іспанії; Валеріан Бурзі (вип. 1935 р.) – інженер, розвідник; Олег Атьков – лікар-космонавт; Михайло Андрієнко-Нечитайло – український живописець та ін.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон