Як херсонцям не заважати своєму імунітету під час епідемії

профілактиика, імунітет, карантин
Епідеміологічний сезон 2019/2020 на Херсонщині набирає обертів. Про це свідчать дані про збільшення кількості хворих на ОРВИ та інших вірусних захворювань. А ще невідомо, як херсонці перенесуть COVID -19…

Прогнози з цього питання є різними, але як би нас не лякали – від нас самих багато що залежить. Ні президент, ні уряд вам особисто не зможуть допомогти своїми рішеннями, не принесуть в наші домівки «чарівну вакцину» від всіх інфекційних захворювань. Особливо це профілактика.

Події останніх місяців вказують на те, що коронавірус не поділяє людей за національною приналежністю, кольором шкіри, релігії чи матеріальними благами. Він є загрозою для життя багатьох людей з хронічними захворюваннями. А особливо, похилого віку. В найбільшій групі ризику хворі з онкологічними захворюваннями, серцево-судинними та пульмонологічними (легеневими) хворобами, особливо хворі зі зниженим імунітетом.

Тому важливо ще раз вказати на ті особливості нашого життя, які «заважають» нормально працювати нашій імунній системі. До них відносять:

1. Хронічні захворювання. Потрібно завжди слідкувати за їх перебігом, вчасно лікувати та чітко виконувати всі настанови вашого лікаря (це режим, дієта, вчасний прийом ліків і т.п.).

2. Травми та важкі операції. Ці стани потребують довгої реабілітації, що теж «підкошує» імунітет. Будьте обережними та уникайте факторів, що можуть призвести до пошкодження організму.

3. Знижена рухова активність. Намагайтесь кожного дня знайти час для прогулянок по свіжому повітрю, не менше однієї години. Займайтесь оздоровчим бігом, їздою на велосипеді, особливо в лісі, на березі річки чи моря. Тільки рух на свіжому повітрі переможе всі недуги!

4. Стрес. Навчайтесь навичкам з подолання стресу та підвищуйте свою стресостійкість. Існують дуже прості правила: це ранкова гігієнічна гімнастика, а ввечері – заняття ауторелаксацією. Але найбільш важливий – регулярний відпочинок, знову ж таки, на природі.

5. Довготривале голодування та неправильна дієта.

Нестача вітамінів і надлишок канцерогенних речовин, консервантів та інших хімічних сполук в їжі, що вживається людиною, в буквальному сенсі винищують імунні клітини. Продукти – «вороги» нашого харчування впливають на стан мікрофлори нашого кишківника, тим самим знижують ефективність імунної системи. Серед них можна виділити такі: маргарин, майонез, рафінований цукор, очищена біла мука, солодкі газовані напої, пакетовані супи та бульйонні кубики, магазинні ковбасні вироби, продукти швидкого приготування, фастфуд, хімічні продукти і т.п.

Ні в якому разі не допускайте голодування більше, ніж один день! Дотримуйтесь правил збалансованого і раціонального харчування.

6. Вегетаріанство та сироїдіння. Шкода вегетаріанства в тому, що органи травлення працюють "на знос". Почуття насичення швидко проходить, вже через кілька годин після сніданку (обіду) потрібно знову чимось перекусити. Тому органи травлення функціонують без "перерв", отримують колосальне перевантаження. Надлишок рослинної клітковини стає причиною неправильного всмоктування білків. Це призводить до білкового дефіциту в організмі. Все це дає можливості формувати повноцінний «захист», оскільки позбавляє людину всіх необхідних компонентів, зокрема білків та незамінних амінокислот. Тому, вегетаріанське харчування має бути різноманітним. При сироїдінні дотримуйтесь правильного поєднання продуктів.

7. Шкідливі звички. Нікотин, смоли та інші речовини в складі тютюну, а також алкоголь - це все отрути і токсини, які негативно впливають на імунну систему і змушують її витрачати всі свої сили на боротьбу з ними. Під час куріння людина частіше торкається обличчя, чим провокує швидше потрапляння інфекції до дихальних шляхів та слизових оболонок. Відмовтесь від шкідливих звичок!

8. Безконтрольний прийом лікарських засобів. Багато людей самі собі «призначають» лікування від того чи іншого захворювання, яке вони самі ж і діагностували. В результаті цього пригнічується функціональність імунної системи. Ніколи не слухайте вказівки при прийомі ліків «сумнівних» порадників. Не приймайте антибіотики без контролю вашого лікаря.

9. Безсоння та відсутність сну довгий час. Всі відновлювальні процеси відбуваються в організмі під час сну. Відповідно, неспання вночі не дає імунітету нейтралізувати всі віруси та мікроорганізми, що потрапили за день. Дорослі мають регулярно cпати 7 або більше годин на добу. Декому, зокрема молодим людям та людям із хронічними захворюваннями, необхідно навіть більше – 9 годин сну на добу. Лише невеликій кількості людей достатньо спати менше ніж 6 годин на добу. Це зумовлено генетичними факторами.

10. Негативні емоції. Проблеми в особистому житті, чвари та поганий настрій різко знижують рівень гормонів радості - ендорфінів - і підвищують рівень того ж гормону стресу - кортизолу. В такому стані навіть сама загартована людина беззахисна перед «зовнішніми ворогами». Тому потрібно налагодити стосунки з коханими, близькими та бути доброзичливими з оточуючими.

11. Недостатність води. Зневоднення організму б'є по роботі всіх систем організму, включаючи кровоносну і видільну. Адже вода є справжнім каталізатором всіх процесів очищення і детоксикації, а відсутність достатньої кількості води (не чаю, кави, соків і газованої води) не дає організму позбавитися від шкідливих токсикантів.

Дотримуйтесь питного режиму! Немає єдиної для усіх норми споживання води. На потреби організму в рідині впливають різні фактори: індивідуальні особливості, рівень фізичної активності, температура навколишнього середовища, кліматичні умови тощо. Головним сигналом та контролером споживання води є відчуття спраги. Орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини становить 4% від загальної маси тіла. Тобто для людини вагою 70-75 кг цей показник становитиме 2800 – 3000 мл/день. Це не лише вода, а й рідина, яку ми отримуємо з їжею.

12. Сухість носової порожнини. Лікарі вважають, що "сухий ніс" набагато небезпечніше, ніж, наприклад, нежить. У цьому стані ніс найбільш вразливий перед хвороботворними мікробами. Віруси «сідають» на пересушену слизову і без захисної оболонки легко потрапляють в організм. Постійно слідкуйте за станом носової порожнини!

13. Недотримання гігієни ротової порожнини. При наявності хронічного вогнища запалення в ротовій порожнині порушується нормальна робота імунної системи. Так відбувається в разі запальних захворювань тканин, що оточують зуб. Щоденна профілактика, у тому числі правильне чищення зубів зубною щіткою і зубною ниткою, дозволяє запобігти розвитку захворювань ротової порожнини.

Звісно, перелік можна продовжити. Єдиним способом запобігти неприємних симптомів, а у випадку захворювання, побороти його з мінімальним дискомфортом – це зміцнити імунітет.

Найкориснішими для імунної системи є не дорогі ліки, а безкоштовні речі. Тому дотримуйтесь правил і будьте здорові!

Наталія ВАСИЛЬЄВА
кандидат біологічних наук, доцент кафедри медицини та фізичної терапії
Херсонського державного університету


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон