Подарунок для гурманів вивели на Херсонщині

гурмани, подарунок, гарбуз
Виростити гігантський кавун, диню чи гарбуз ще донедавна було заповітною мрією власників баштанів та городів на півдні України.

У місті Гола Пристань навіть фестиваль «Солодке диво» започаткували, де регулярно проводиться конкурс для визначення найваговитіших солодких красенів. Та тільки-но світ відкрився для експорту вітчизняного продовольства, як з’ясувалося, що велетенські й соковиті «дітки» таврійських баштанів попитом у Західній Європі, Канаді чи США зовсім не користуються.

Адже через солідні габарити пакувати, транспортувати й перевантажувати їх значно складніше. Та й попит на них менший: тягти додому з супермаркету «монстра» у вісім-десять кілограмів мало хто захоче. Його навіть ціла родина повністю не встигне з’їсти до того, як ароматний рекордсмен з українського степу псуватися почне.

Отож, тепер наші селекціонери обрали цілком протилежний вектор для своїх досліджень. За «монументальними» розмірами вже не ганяються, а виводять сорти, які зберегли б чудові споживчі якості, властиві «попередникам».

І в той же час за розмірами були скромніші – такий собі «експортний варіант», що відповідає сучасним ринковим вимогам. Певними успіхами у цьому напрямі можуть похвалитися, зокрема, науковці Південної державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України (Голопристанський район Херсонщини). Тут «на виході» новий сорт мускатного…але не вина, а середньостиглого гарбуза, який виводили більше семи років.

Назвали його «Малятко», і то не випадково: адже достиглий овоч важить від одного до півтора кілограмів, тоді як гарбузи раніше виведених сортів «тягнуть» і на сім, і на десять кілограмів, а часом ще більше.

При цьому директор дослідної станції, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар запевняє: смакові якості «Малятка» так само чудові – її яскраво-оранжевий м’якуш щедро насичений каротином та іншими корисними вітамінами. Справжній подарунок для гурманів! Але при цьому покупці належно оцінять не тільки смак гарбуза (швидше гарбузика), а й його помірні «кондиції».

Якщо великий гарбуз на ринках чи в супермаркетах ріжуть і продають шматками, вкриваючи їх плівкою, то «Малятко» можна придбати й принести додому цілим: кілограмового делікатесу на вечерю для невеликої родини якраз буде достатньо. Тож новий сорт просто приречений на комерційний успіх і визнання як з боку фермерів, так і звичайних споживачів – що українських, що закордонних.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон