Свіжі новини системи Прозорро

система, Прозорро, закупівля
З квітня 2020 року у системі Прозорро вводяться нові оптимізаційні механізми для проведення допорогових закупівель за спрощеним сценарієм.

За старим Законом про державні закупівлі від 2016 року допороговими вважалися тендери ціновим розміром до 200 тисяч гривень, а з прийнятими Змінами у 2019 році градація дещо змінилася – нова межа передбачає 50 тисяч гривень. Принципова перевага допорогових закупівель полягала у відсутності законодавчого регулювання, чим вправно користувалися в перший час державні Замовники, - коли великий обсяг робіт (продукції) ділився на менші складові і документальне та процедурне навантаження було зменшене відповідно до виду.

Порядок здійснення допорогових закупівель цього року описаний в новій Інструкції №10 за авторства ДП «Прозорро». Як і завжди, укладені державними підприємствами та установами договори, з використанням електронної системи закупівель чи поза нею шляхом самостійного пошуку, мають бути опубліковані для публічного доступу усім бажаючим. Але у будь-якому випадку, коли Замовник проводить хоча б одну закупівлю протягом року розміром у 50 тисяч чи більше – Закон України про державні закупівлі зобов’язує до рєєстрації у електронній системі всіх.

Спрощена схема передбачає публікацію проекту договору разом із самим оголошенням про проведення закупівлі, що значно скорочує терміни перемовин між сторонами. Під час стадії уточнення (не менше 3 днів), коли зацікавлені учасники можуть задавати питання стосовно предмету тендеру, відповідальна особа Замовника має 24 години щоб обов’язково відповісти з чіткими роз’ясненнями на кожне з поставлених запитань. У тому випадку, коли у відповідь на запит були внесені коррективи до початкового пакету документів, час на обробку нових умов подовжується терміном не менше як на два робочі дні.

Якщо до участі надійшла лише одна пропозиція, то на відміну від попередньої Інструкції, закупівля не скасовується, а Замовник просто переходить до етапу розгляду кошторису наявного учасника. За умови участі двох та більше осіб проводиться аукціон, з наступним розглядом виграшних пропозицій терміном до 5-ти робочих днів на кожну. Серед нових аргументів до відхилення пропозицій учасника постає його статистична безвідповідальність протягом попереднього року, коли в аналогічній закупівлі з його ініціативи не було підписано договір, тобто після кількох аналогічних відмов зі сторони учасника Замовник має право відхилити його одразу. За наявної скарги до Замовника у відповідь, останній має термін до трьох днів скласти письмову відповідь.

Після того як державні закупівлі онлайн проведено, відбувається укладення договору, що регламентується статтею 41 зазначеного Закону і по закінченню обов’язково публікується на порталі. Усі зміни, що вносяться до договорів шляхом підписання Додаткових Угод також є невід’ємною частиною звітності у контексті публічності, особливо це стосується завершення дії угоди або її розірвання, на оприлюднення обставин Замовник має 20 днів.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон