Херсонський нардеп пропонує створити антикризовий штаб

Колихаєв, нардеп, криза
Народний депутат від Херсонщини Ігор Колихаєв наполягає на негайному створенню в країні антикризового стану протидії економічній кризі, яка охоплює світ:

Вже сьогодні світ стоїть на порозі глобальних економічних потрясінь. Економічна нестабільність підсилюється нафтовими війнами і розповсюдженням коронавірусу, який вдарив по економіці майже всіх країн. Не треба бути експертом, щоб зрозуміти, що економічна криза вдарить по Україні вже в найближчий час.

Що має робити уряд у цій ситуації? Я переконаний, що одним з основних завдань влади, крім турботи про здоров'я громадян, є захист економіки України. Зараз уряд повинен зосередитися і об'єднати зусилля в трьох напрямках. Повинні бути забезпечені економічно-фінансова стабільність, продовольча безпека, охорона здоров'я. Прийняття всіх інших законів можна відкласти на майбутнє.

Заходи, вжиті для боротьби з поширенням вірусу в сфері охорони здоров'я, можливо і достатні, проте уряд не зробив зовсім нічого для захисту малого, середнього та великого бізнесу. Від цих сфер залежить якість життя кожного українця після перемоги над коронавірусом.

Ізоляція під час короновірусної небезпеки для нашої держави матиме серйозні наслідки. Наше виробництво в великій мірі імпортозалежне, а значить обмеження поставок ліків та продовольчих товарів поставить нас у кризовий стан.

Єдиним виходом у такій ситуації повинно стати створення антикризового штабу, як це вже зроблено у багатьох країнах світу.

Серед антикризових заходів такого штабу будуть дії спрямовані на зниження ризиків кризи для української економіки, збереження робочих місць, підтримка критичних секторів економіки на час кризи, стимулювання внутрішніх інвестицій і споживання. Розробити низку заходів можна звернувшись до світового досвіду.

Багато країн вже створили антикризові штаби і вживають антикризових заходів. Наприклад Трамп запропонував зменшити внески на соціальне страхування і медицину. В Данії дадуть відстрочку платникам зі сплати ПДВ. Австралія збирається прийняти пакет заходів, спрямований на порятунок бізнесу від наслідків коронавируса у вигляді податкових пільг для інвестицій, підтримки малого і середнього бізнесу і пільг для пенсіонерів. Китай, Італія і Великобританія також вводять податкові пільги для захисту економіки від коронавируса.

Всі країни рятують локальну економіку і підтримують збереження робочих місць, проте Україна прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (№1073), який ставить українського підприємця в більш жорсткі умови ніж раніше. Я, до речі, не голосував за цей закон і вважаю, що сьогодні саме час зупинити його дію та ввести ряд додаткових пільг.

Ми повинні прорахувати яким буде стан економіки України за півроку та через рік і зробити все можливе аби мінімізувати негативні наслідки кризи, бо НАМ ТУТ ЖИТИ!, - переконаний Ігор КОЛИХАЄВ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон