У Херсоні відкрили Південний центр радіаційної терапії

центр, онкологія, облрада
Вчора, 28 лютого, на базі КНП «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Херсонської обласної ради, урочисто відкрили Південний центр радіаційної терапії.

На презентації Південного центру радіаційної терапії були присутні депутати Херсонської обласної ради, представники Херсонської обласної державної адміністрації, народні депутати попереднього та поточного скликань, представники ОТГ та районних адміністрацій, які брали участь у співфінансуванні придбання обладнання, громадськість, студенти медичного факультету ХДУ.

Упродовж 2018-2019 років, завдяки консолідації зусиль державного, обласного та місцевих бюджетів, для Херсонського обласного онкологічного диспансеру було придбано лінійний прискорювач та комп’ютерний томограф вартістю 41,8 та 25,8 мільйонів гривень відповідно.

Громади 18 районів, 19 ОТГ, міста Нова Каховка, народні депутати минулого скликання, Херсонська обласна рада, Херсонська обласна державна адміністрація, благодійники долучилися до придбання нового обладнання.

За міжнародними стандартами, у країні має бути один лінійний прискорювач на 300 тисяч населення. В Україні таке обладнання є у розрахунку один на 2 мільйони населення. На півдні України ми перші, хто має такий сучасний апарат.

Це при тому, що в області на обліку перебуває 30 тисяч хворих на рак, щоденно онкологічні діагнози встановлюють 12 мешканцям області. Більше 60% хворих потребують лікування методами променевої терапії.

Для частини таких пацієнтів променевої терапії буде достатньо, щоб одужати. Тому для нас вкрай важливо мати сучасне діагностичне та лікувальне обладнання, – зазначила головний лікар КНП «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Ірина Сокур.

Згідно обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями, затвердженої Херсонською обласною радою, передбачається створення та оснащення Південного регіонального центру радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру.

Придбання лінійного прискорювача та комп’ютерного томографу – це кроки з виконання обласної програми по створенню Південного центру радіаційної терапії.

На лінійному прискорювачі буде проводитись дистанційна терапія для пацієнтів з онкологічними захворюваннями різних локалізацій. Апарат дозволяє підводити високу долю опромінення з дуже високою точністю, що дозволить зменшити побічну дію опромінення на сусідні органи. Комп’ютерний томограф, який працюватиме у парі з прискорювачем, дозволить проводити високоточне планування зон опромінювання.

Сьогодні важливо продовжити реалізацію програми боротьби з онкозахворюваннями не тільки у розрізі придбання обладнання, а й передбачати кошти на ранню діагностику, стимулювання лікарів. Маємо ситуацію, коли обладнання потенційно може працювати цілодобово, але нема потрібної кількості фахівців, які можуть забезпечити його функціонування.

Тож треба працювати над тим, щоб заохочувати молодих лікарів залишатись працювати в Херсоні, – вважає голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер та додає, що два роки тому вдалось об’єднати навколо необхідності оснащення онкодиспансеру громади Херсонщини, народних депутатів. Разом зібрали значну суму коштів.

Ситуація у країні і тоді й зараз була важкою, але було розуміння пріоритетів. Здоров’я жителів Херсонщини є таким пріоритетом.

За матеріалами Херсонської обласної ради
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон