На Херсонщині пташиний грип шукають

Птахи, хвороба, Яновськи
Пташиний грип знову нагадав про себе: масова загибель тисячі граків та ворон під Каховкою також спричинила чутки, що причиною надзвичайної події стала саме ця хвороба пернатих.

А вона у нашому регіоні вже нагадувала про себе: 2016 року «викосила» 410 голів качок, індиків та курей у селі Новоолександрівці Каланчацького району. Та й до того на водоймах не раз гинули дикі птахи.

Тож фахівці Каховського райуправління Держпродспоживслужби об’їхали та опитали мешканців навколишніх сіл, чи не хворіють там, бува, кури-гуси. Однак жодних таких випадків не виявили, повідомляють у прес-службі ГУ Держпродспоживслужби Херсонщини. Причиною загибелі ворон також став не пташиний грип, а отруєння зерном «із домішками» пестицидів.

Можна було б зітхнути з полегшенням. Та насправді розслаблятися з цього приводу зарано. Адже на території краю працюють десять великих птахоферм і птахофабрик із чотирма мільйонами свійських пернатих (від курей до перепілок).

Це не рахуючи менших господарств, розташованих біля води, де тримається дика птиця – потенційний рознощик інфекційної недуги. Усі вони є зонами ризику. Тому на таких фермах, мисливських угіддях та заповідниках на азовському та чорноморському узбережжі Херсонщини, на Каховському водосховищі також проводять регулярний моніторинг для виявлення хворих чи загиблих птахів.

Для цього вже організували 138 спеціальних груп, члени яких з початку нинішнього року провели клінічні огляди 31,4 тисячі господарств різних форм власності. Їхні висновки обнадійливі: причин для тривоги, як і пташиного грипу, на Херсонщині немає.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон