Відбулась ХХХІІ сесія Херсонської обласної ради

Владислав Мангер, засідання, сесія облради
Сьогодні, 28 лютого, під головуванням Владислава Мангера відбулось засідання чергової ХХХІІ сесії Херсонської обласної ради VІІ скликання. До участі у голосуванні зареєструвались 51 депутат.

На початку роботи депутати підтримали проєкт змін до обласного бюджету на 2020 рік. У даному проєкті ХОДА запропонувала депутатам своє бачення розподілу вільних залишків обласного бюджету, які склалися станом на 1 січня 2020 року на рахунках обласного бюджету.

Загалом депутатам було запропоновано розглянути розподіл 61 млн. грн. Треба зазначити, що з них 36 млн грн – це залишки обласного бюджету по загальному фонду, і 5 млн грн – спеціального фонду. Також було запропоновано розподіл залишків додаткової дотації, освітньої субвенції та медичної.

Облрада затвердила програму «Дітям Херсонщини – безпечне харчування» на 2020-2022 роки. Її метою є забезпечення повноцінного, якісного та збалансованого харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої освіти, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, залучення до постачання продуктів харчування сільськогосподарських виробників та переробних підприємств області.

Програмою передбачено виконання переліку завдань, серед яких – покращення роботи мережі шкільних їдальнь та буфетів, дотримання норм харчування та калорійності страв, лабораторний контроль безпечності та якості сировини і продуктів харчування, які використовуються для харчування дітей тощо.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, які необхідні для реалізації Програми, складає 492 млн 537 тис. гривень. З них – 472 млн 959 тис. гривень мають скласти кошти місцевих бюджетів, ще 19 млн 577 тис. гривень має бути виділено з державного бюджету.

Також депутати прийняли рішення «Про програму щодо запровадження обласних стипендій на 2020-2023 роки». Загальний обсяг фінансування впродовж чотирьох років може скласти 27 млн 279 тис. гривен. Мета Програми – створення в області сприятливих умов для розвитку творчого потенціалу жителів Херсонщини, підтримки і стимулювання їх інтелектуальних здібностей, спортивних досягнень.

Крім того, облрада підтримала Програму розбудови територіальної оборони Херсонської області на 2020-2022 роки. Метою програми є розбудова існуючої системи територіальної оборони області з підвищенням спроможності реагування та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і загроз військового характеру з використанням досвіду Естонської республіки з питань функціонування структури Союзу Оборони Естонії.

Основними завданнями Програми є створення в області постійно діючого Центру територіальної оборони, що забезпечить належну підготовку військовозобов’язаних підрозділів тероборони, забезпечення постійного резерву людського ресурсу, призначеного для комплектування таких підрозділів, військово-патріотичне виховання та підготовка молоді до служби в резерві тощо. Для реалізації Програми необхідно 38 млн 292 тис. гривень. Більша частина коштів – 31 млн 850 тис. гривень – має бути виділено з державного бюджету.

Також депутати внесли зміни до бюджету Херсонщини на 2020 рік та до Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021-2027 років.

Крім того, облрадою були внесені зміни до 12 програм серед яких – програма «Ліси Херсонщини» на 2017-2020 роки, програма «Молодь Херсонщини» на 2017-2021 роки, комплексна програма розвитку водного господарства Херсонської області на період до 2020 року, комплексна програма розвитку фізичної культури та спорту в Херсонській області на 2019-2023 роки тощо.

Крім того, депутати ухвалили низку рішень, які стосуються комунального майна. Йдеться про будівлі колишніх санаторіїв, які розташовані у районах області. За рішенням депутатів, на базі колишніх санаторіїв місцевими громадами будуть створені нові соціальні заклади.

На сесії Херсонської обласної ради депутати ухвалили відповідні рішення про передачу зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області у власність Новокаховської міської територіальної громади нерухомого майна – комплексу комунального некомерційного підприємства «Новокаховський обласний дитячий кардіоревматологічний санаторій «Дружба», у власність територіальної громади смт Нова Маячка – майна «Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій «Надія», у власність Нововоронцовської районної ради – майна «Новоолександрівський обласний дитячий гастроентерологічний санаторій» за умови використання як об’єктів соціального призначення.

З метою забезпечення процедури переходу закладів охорони здоров’я області на нову модель фінансування та для забезпечення гарантованого державою обсягу надання необхідних медичних послуг населенню, депутати обласної ради підтримати відповідне звернення до Кабінету Міністрів України, ініційоване заступником голови Оксаною Рукавішніковою.

У своєму зверненні депутати обласного рівня вимагають терміново вирішити питання щодо включення до пакетів медичних послуг, що гарантовано оплачуються Державою, медичних послуг, які на сьогодні є обов’язковими відповідно до чинних нормативних актів, проте механізм відшкодування вартості яких відсутній.

А також на перехідний період виділити додаткові кошти з державного бюджету на охорону здоров’я області для раціонального вирішення всіх зазначених проблемних питань, зокрема забезпечення фінансування закладів охорони здоров’я, які перебувають у зоні високого та середнього ризику щодо отримання у 2020 році коштів за надані медичні послуги за програмою медичних гарантій від Національної служби здоров’я України або які підпадають під ризик взагалі потенційно не укласти договір з НСЗУ у 2020 році.

Також на пленарному засіданні сесії Херсонської обласної ради депутати підтримали звернення, ініційоване заступницею голови Херсонської обласної ради Оксаною Рукавішніковою, до Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо недоцільності передачі функцій епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпечення реагування на небезпечні чинники та надзвичайні ситуації органам місцевого самоврядування.

У звернені йдеться про те, що для громадського обговорення винесено проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації перехідного періоду децентралізації окремих функцій у сфері громадського здоров’я». Цим проектом передбачається до кінця 2020 року встановити перехідний період, після якого фінансування функцій здійснення епідеміологічного нагляду (спостереження), моніторингу та утримання цілісних майнових комплексів обласних лабораторних центрів МОЗ України передати з державного бюджету на бюджети обласних рад.

За матеріалами Херсонської обласної ради
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон