На Херсонщині буде працювати Південний центр радіаційної терапії

Онкологія диспансер центр радіаційної терапії
Напередодні відкриття на базі КНП «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Південного регіонального центру радіаційної терапії заклад відвідали голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер та народний депутат України Ігор Колихаєв.

Згідно обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями, передбачається створення та оснащення Південного регіонального центру радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру. Заклад має єдиний серед областей Півдня України збудований у 2008-2013 роках комплекс, але до цього часу не мав мінімально необхідної комплектації обладнання для лікування хворих на рак на міжнародному рівні.

- Завдяки участі державного, обласного бюджетів, бюджетів територіальних громад області наприкінці 2018 року зроблено перший крок для створення та оснащення Південного регіонального центру радіаційної терапії – придбано лінійний прискорювач. Апарат вже змонтовано, він вводиться в експлуатацію. Найближчим часом ми зможемо працювати на ньому та лікувати пацієнтів.

На цьому обладнанні буде проводитись дистанційна терапія для пацієнтів з онкологічними захворюваннями різних локалізацій. Важливо, що ми нарешті зможемо безпечно лікувати дітей. Апарат дозволяє підводити високу долю опромінення з дуже високою точністю і це дозволить зменшити побічну дію опромінення на сусідні органи.

Лікування буде краще переноситься, та, звичайно, ефект буде кращим. Обладнання зможе надавати лікування приблизно 40 пацієнтам на добу. У 2019 році придбано комп’ютерний томограф, який працюватиме у парі з прискорювачом та дозволить проводити високоточне планування зон опромінювання, – розповіла директорка КНП Ірина Сокур. Наразі завершується введення в експлуатацію придбаного нового обладнання та навчання фахівців.

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер наголосив на тому, що затверджена на початку 2019 року обласна Програма боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019-2023 роки має працювати не тільки у період каденції обласної ради, яка її ухвалила, та виконуватись незалежно від того, хто займає кабінети в обласній раді чи адміністрації. Одночасно він висловив занепокоєння тим, що в області зараз є певна проблематика з виконанням програми.

– У програмі прописані заходи, які стосуються кожної громади, починаючи від раннього діагностування хвороби, передбаченням коштів на ліки, обладнання, лікування та супровід пацієнтів, додаткового матеріального стимулювання медичних працівників. Їх треба виконувати та зробити фінансування цих напрямків пріоритетом.

На жаль, зараз Програма буксує. Нам вдалося цього року закласти у бюджет 10 мільйонів гривень на виконання заходів Програми в напрямку створення та оснащення Південного регіонального центру радіаційної терапії, але це вкрай замало. Нам потрібно придбати ще один більш потужний лінійний прискорювач, МРТ, а це десь 100 мільйонів гривень.

Тому я дуже сподіваюсь на підтримку народних депутатів від Херсонщини, на підтримку держави. Вдячний Ігорю Колихаєву за увагу до цієї проблематики. Потрібна державна програма боротьби з онкологічними захворюваннями, яка окреслить пріоритети і тоді, я впевнений, область отримує підтримку, бо в нас рівень загроз один з найвищих в Україні, – зазначив Владислав Мангер.

Звернення щодо участі держави у фінансуванні створення Південного регіонального центру радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру голова обласної ради передав народному депутату України Ігорю Колихаєву, який пообіцяв відстоювати інтереси області.

Херсонська обласна рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон