У Херсоні вiдкрили унікальну виставку

виставка музей полотна
"Футуристичні сновидіння" - виставка з такою назвою відкрилася у літературному відділі Херсонського краєзнавчого музею. Експозиція зайняла дві зали.

Особисті речі, спогади, картини, вірші херсонських футуристів, серед яких Володимир Маяковський, брати Бурлюки, Олексій Кручоних – все це херсонці можуть побачити в експозиції виставки.

Кількість експонатів перерахувати складно, серед них є оригінальні, яких немає в інших музеях України, - говорить старша наукова співробітниця науково-літературного відділу Херсонського краєзнавчого музею та авторка концепції виставки Вікторія Мусійко:

"Не кожен музей України може похвалитися, що в них є полотно Давида Бурлюка або речі, яких торкалася рука футуристів. У нас представлені фотокартки з родини Давида Бурлюка, Олексія Кручоних, Бориса Сєргєєва, життя яких пов’язане з нашим краєм.

Виставка не просто така традиційна, вона інтерактивна - тут можна спробувати себе в ролі футуристів, приміряти костюми, які пошиті за їх фотокартками, відчути творчу атмосферу їх лабораторії, яка була розташована у селі Чорнянка, де і була створена група футуристів "Гілея".

Експонати збирали багато років, розповідає завідувачка літературного відділу музею Галина Мартинова. Спроби створити авангардну виставку та організувати зустрічі авангардистів були у 1990-ті роки, роботи сучасних авангардистів також можна знайти на виставці:

"В 1990-ті роки така неординарна і епатажна група "Лівий страус" облюбували нашу літературну вітальню для своїх творчих вечорів. Саме тут, у нас в Херсоні, вони відкрили свій талант. Ми тут сьогодні маємо в цій залі, де ми показуємо сучасний авангард, цікаву роботу художника Стаса Волязловського з ініціалами Л.С. – "Лівий страус". Цю попільничку він виготовив сам і подарував цій групі. Також в цій залі свої художні роботи представили діти, які по-іншому бачать світ. Можливо, десь в такому незвичайному світлі, ми експонуємо також дитячі художні роботи, малюнки дитячої художньої школи".


За матеріалами Суспільне UA

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон