Ігор Колихаєв: Головною метою децентралізації має бути створення економічно спроможних громад

Народний депутат України, обраний від Херсонщини Ігор Колихаєв нагадав, що 16 січня Президент України відкликав поданий раніше до Верховної Ради законопроект№2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» з метою доопрацювання.

Тепер ми маємо ситуацію, коли для схвалення законопроекту треба кілька етапів голосування, а під час фінального ухвалення знадобляться триста голосів на його підтримку. Реформа з децентралізації розпочалась ще у 2014 році. Я згоден з тим, що вона потрібна Україні.

Ця реформа повинна змінити адміністративно-територіальний устрій у державі, форми взаємодії між громадами та центральною владою. Для чого все це робиться? На мою думку, головна мета – отримання позитивних змін, у першу чергу, в маленьких селах. Але, для того, аби реформа запрацювала саме в глибинці, нове законодавство повинно бути не просто гарним, а досконалим.

На Херсонщині є випадки, коли вже створені ОТГ не можуть отримати у розпорядження землі, які знаходяться поза межами населених пунктів, затягується погодження документів Кабміном на зміну цільового призначення земель.

Зізнаюсь, я багато очікував від цього документу, однак він мене розчарував. Показовою можна вважати і реакцію Німеччини. Влада цієї європейської держави через посольство висловила свої критичні зауваження, в яких говориться про те, що якість не повинна страждати через швидкість.

Я не буду зупинятись на перевагах, чи суттєвих змінах, які пропонуються новим законопроектом. Хочу лише зауважити, що новий для України інститут префектів значно посилює вплив Президента держави на органи місцевого самоврядування. Це прямо суперечить самій ідеї децентралізації.

Ми можемо отримати в особах префектів фактично президентських «смотрящих» на місцях. Крім цього, префект з такими повноваженнями, які закладені у законопроекті, фактично підмінятиме багато діючих контролюючих органів, дублюючи їх функції. Я проти такого неефективного державного управління.

Префект також отримає право призупиняти дію актів місцевого самоврядування через їхню можливу невідповідність Конституції. Це на мою думку може призвести до корупційних проявів. Скориставшись правом тимчасово призупиняти повноваження будь-якого органу місцевого самоврядування, Президент зможе призначити державного уповноваженого. Це, на мій погляд, пряме порушення виборчих прав мешканців територіальної громади.

На сьогодні у Конституції України містяться назви всіх областей України, а новий законопроект передбачає вільне утворення, ліквідацію та зміну меж областей. На мій погляд, це може нести загрозу з урахуванням ситуації, яка склалась на сході нашої держави.

Є й інші політичні моменти в запропонованому законопроекті, які можуть знівелювати мету самої реформи, але я хочу звернути увагу на ряд економічних питань.

Відсутність у документі чітких положень про регулювання економічної децентралізації, яка і є головним показником спроможності громад до сталого розвитку, роблять законопроект неповноцінним.

Головна мета децентралізації – економічно спроможні громади, однак механізм, завдяки якому громади досягатимуть самодостатності в документі не прописаний, - резюмував свій аналіз ситуації Ігор КОЛИХАЄВ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон