Грошова застава на місцевих виборах у Херсоні зросла в понад 30 разів

В цьому році в Україні пройдуть вибори до місцевих рад. У грудні минулого року Президент Володимир Зеленський підписав оновлений Виборчий кодекс України.

Він регулює низку питань, що пов'язані з проведенням виборів всіх рівнів, зокрема й розмір застави для політичних сил. На цих місцевих виборах розмір грошової застави просто кардинально змінився. У порівнянні з минулими виборами політикам доведеться заплатити в десятки разів більше. З чим це пов'язано й скільки в цьому році заплатять політичні партії, аби висунути своїх кандидатів на пост голови обласного центру й депутатів місцевих рад?

Що регулює розмір застави: згідно з українським законодавством, розмір застави визначає документ "Виборчий кодекс України". У минулому році було змінено формулу розрахунку застави. Тепер за кожні 10 тис. виборців кандидат має заплатити 4 мінімальні заробітні платні (близько 19 тис. грн). Попередній розрахунок діяв так: 4 "мінімалки" тільки на 100 тис. виборців. Ця формула діє лише для міст з населенням від 90 тис. осіб.

До того ж на розмір застави, яку політики будуть платити на цих місцевих виборах, вплинув й той факт, що з 2015-го року мінімалка в Україні зросла майже в 4 рази.

Важливо: всі підрахунки, що будуть наведені нижче є орієнтовними. Вони зроблені з урахуванням мінімальної заробітної плати в Україні станом на 1 січня 2020 року та кількістю населення Херсона й області станом на 2017 рік. Остаточну суму застави має назвати центральна виборча комісія (ЦВК) напередодні місцевих виборів.

Беручи цю формулу дізнаємося яку заставу мають заплатити кандидати на пост голови Херсонської міської ради та скільки заплатять політичні сили, аби зареєструвати партійний список осіб, які візьмуть участь у виборах депутатів до Херсонської міської й обласної рад.

Станом на 2017 рік у Херсоні проживає близько 290 тис. людей. Наразі розмір мінімальної заробітної плати в Україні - 4723 грн. Тож розмір застави на місцевих виборах у Херсоні - 547 тис. грн. Саме таку суму має заплатити кандидат на посаду очільника міста. Також 547 тис. грн доведеться віддати партіям, які хочуть, аби їх кандидати позмагалися за мандати у Херсонській міській раді. На минулих місцевих виборах, які проходили у 2015 році, розмір застави складав 13,1 тис. грн. Тож загалом сума застави зросла майже в 42 рази.

Для реєстрації партійного списку в обласній раді політичним силам доведеться заплатити значно більше, адже в розрахунок береться кількість населення області. У Херсонській області проживає понад 1 млн осіб. Тож партіям, аби посадити своїх кандидатів у депутатські крісла Херсонської обласної ради доведеться заплатити чималу заставу - майже 1,9 млн грн. Знову проведемо аналогію з минулими місцевими виборами. У 2015 році партії мали заплатити заставу в 46 разів меншу від цьогорічної - 41,1 тис. грн.

Загалом політичним силам доведеться віддати заставу майже в 3 млн грн, аби їх кандидати змогли взяти участь у виборах міського голови обласного центру та депутатів Херсонської міської та обласної ради.

Зазначимо, що згідно з Виборчим кодексом України, сума застави повертається лише за умови, якщо кандидат в очільники міста отримує перемогу в першому турі виборів або проходить до другого туру виборчих перегонів. Аналогічна ситуація й з виборами до місцевої та обласної ради. Якщо партія виграла на місцевих виборах та взяла участь в розподілі мандатів, то гроші їм повертаються. У випадку ж поразки кошти перераховуються до державного бюджету.

Також додамо, що згідно з Законом України "Про статус депутатів місцевих рад", народні обранці на місцях за свою роботу не отримують заробітну плату. Тобто робота депутата на місцевому рівні є безкоштовною.

Гривна

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон