Херсонські аптеки за “Доступні ліки”

"Доступні ліки" - урядова програма, яка стала першовідкривачем медичної реформи. Саме ця вона дозволяє людям отримувати окремі медичні препарати безкоштовно або з невеликою доплатою.

Сьогодні за новими правилами Національної служби здоров'я (НСЗУ) до урядової програми долучилося 43 аптеки Херсонщини. Вони підписали договори та отримують вже пряме фінансування за видані ліки. Розпізнати ці аптеки можна за наліпками "Доступні ліки", які майорять на фасадах закладів.

Цьогоріч на Херсонщині було виписано 226,28 тис. рецептів. Що стосується відшкодування коштів, то НСЗУ профінансувало аптечні пункти Херсонщини на суму 12,5 мільйонів гривень.

Хто та які медикаменти може отримати

Одразу зазначимо, що в рамках програми можна отримати не всі препарати. Вона розрахована на пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет 2 типу.

У серпні Міністерство охорони здоров'я України проаналізувало статистику пацієнтів-користувачів програми і прийняло рішення розширити перелік препаратів.

Так, пацієнти з серцево-судинними хворобами, діабетом 2 типу та бронхіальною астмою отримуватимуть 254 препарати. З них 78 препаратів українці можуть отримувати абсолютно безоплатно, ще 176 — з невеликою доплатою.

Як працює програма "Доступні ліки"

Процедура отримання медичних препаратів у рамках програми "Доступні ліки" доволі проста. Найголовніше, що має зробити пацієнт - підписати декларацію з сімейним лікарем. Адже саме вони мають доступ до єдиної електронної бази та безпосередньо виписують рецепти.

Там вже лікар ознайомиться з раніше встановленими діагнозами, попросить пройти професійний огляд. Лише після огляду фахівець має право надавати рекомендації та призначати медикаменти.

Нагадаємо, усі заклади, що підписали договір з Національною службою здоров'я (НСЗУ) вже поступово переходять на електронну систему обслуговування. Тобто відмовляються від величезної кількості незрозумілих листочків і всі дані зберігатимуть в електронній базі.

Під час виписування електронного рецепта лікар має перевірити чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. Тільки після цього він реєструє рецепт в електронній системі охорони здоров'я. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці.

Далі особа має звернутися до аптечного пункту, що бере участь у програмі, й отримати свої ліки. До уваги херсонців, рецепт діє лише місяць. Якщо за цей термін ви не дійшли до аптечного пункту та не забрали свій препарат, варто знову записуватися на прийом до сімейного лікаря та оновлювати рецепт.

Поліна ДАЙНЕГА
Гривна

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон