Хто поставив Херсон на межу техногенної катастрофи?

Здається, що мешканців Херсона вже нічим не здивуєш. Вже звикли, що наше рідне місто потопає в смітті, у смороді відходів та випорожнень безхатченків, які живуть в недобудовах та руїнах у самісінькому центрі міста.

Щурі ходять пішки від смітника до смітника. Оскаженілі дикі собаки нападають на дітей та дорослих, автомобілі провалюються в ями на дорогах, а наркотики, рекламою яких суцільно розмальовані всі стіни, продаються навіть серед школярів.

Але все ж таки остання новина сколихнула містян. У морський порт з Європи завезено 4 тисячі тон непотребу. Та не простого. 4000 тон небезпечних для здоров'я та життя відходів після піскоструминної обробки металів.

Чия це авантюра, мають негайно розібратись слідчі з правоохоронних органів. Але чому ми дозволяємо статись тому, щоб наше, колись зелене та чисте місто, перетворилось на смітник отруйних відходів з Європи?

Міський голова Володимир Миколаєнко в цій ситуації робить вигляд, наче він нічого не знав, або його обманули, або його підпис підробили, або він за це не відповідає, і взагалі це не його справа!

Але є питання. Як це нічого не знав? Як це не відповідає? Ні, шановний! Відповідаєте!!! Перш за все, відповідаєте за здоров'я та безпеку життя городян. Для цього вам надані і правоохоронці і «надзвичайники», і бюджети, і напевне голову на плечах. Читайте та виконуйте, нарешті, закони!

Пункт 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає, що міський голова: по-перше, представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет, по-друге, забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень, по-третє, звертається до суду щодо визнання незаконними актів, які обмежують права та інтереси територіальної громади.

До прямих повноважень виконавчих органів міської ради, якими керує безпосередньо Володимир Миколаєнко належить: «вжиття необхідних заходів щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій відповідно до закону, інформування про них населення, залучення в установленому законом порядку до цих робіт підприємств, установ та організацій, а також населення; визначення території для розміщення відходів відповідно до законодавства; здійснення контролю за діяльністю суб'єктів підприємницької діяльності у сфері поводження з відходами» (Стаття 33. п.6, п.7, п.7-1).

Які ж дії вчинив особисто міський голова для запобігання чи недопущення катастрофи? До якого суду, до яких органів, міжнародних організацій звернувся Миколаєнко? Як захистив громаду? Зібрав надзвичайну сесію щодо вирішення питання запобіганню екологічної катастрофи? Чи хоча б просто повідомив громаду про можливу небезпеку? Або, як колишній випускник Херсонського морського училища – (в народі: «Рибтюльки»), - став за штурвал корабля, який прийшов з відходами в місто та вивів його за межі України? Ні. Просто щось пробубнів: «янічогонепідписував».

Про рівень небезпеки містяни дізнались не з офіційних джерел, а від небайдужих громадян, які повідомили, що привезли пісок забруднений різними домішками, тобто це похідні високотемпературних окислювальних процесів металу, що є оксидами заліза FeO і Fe2O3. У більшості країн Європи, США ще в минулому столітті, на законодавчому рівні заборонили застосовувати пісок, який містить більше 80% діоксиду кремнію, як засіб для обробки металів.

Медики засвідчують, що головну небезпеку має пісок, як абразивний матеріал. В наслідок попадання складових діоксиду кремнію в дихальну систему спричиняються такі захворювання, як силікоз, пневмоконіоз, бронхіт, астма. Силікоз призводить до інвалідності за надзвичайно короткий час. У піску є 85-95% нанопилу розміром до 10 мікрон. При попаданні мікрочастинок кварцу у дихальну систему людини, на стінках легенів формуються ущільнені місця фіброзних утворень.

Протягом 5 років міський голова системно порушує чинне законодавство України. Що засвідчено рішеннями судів різних інстанцій про незаконність дій міського голови, його заступників та чиновників, яких він призначив і якими керує.

Безкарність некваліфікованих та безвідповідальних керівників веде до того, що вони самі становлять небезпеку для громади міста. Дії таких «горе-начальників» призводять до техногенних катастроф, жертвами яких стають сотні і тисячі безневинних.

Громада міста має знати: хто поставив Херсон на межу техногенної катастрофи. Адже, не секрет, що у кожної катастрофи є прізвище. І, можливо, прізвище цієї катастрофи – Миколаєнко?

Уберегти від катастрофи мешканців міста можуть депутати міської ради законним шляхом – шляхом відкликання міського голови!

Андрій ЯЦЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон