Якими бути бібліотекам Херсонщини?

На минулому тижні, 5 грудня 2019 року в Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова відбулась стратегічна нарада«Розробка стратегії модернізації бібліотечної сфери Херсонської області в умовах реформи децентралізації».

Організаторами виступили благодійний фонд «Бібліотечна країна», управління культури Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова, за ініціативи голови Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва. Програмою заходу передбачалися обговорення шляхів розвитку бібліотек Херсонщини в умовах адміністративно-територіальної реформи, обмін досвідом роботи, стратегічна сесія в форматі світового кафе.

Питання модернізації бібліотечної сфери в умовах децентралізації є актуальними для Херсонщини, тому на захід завітали начальники відділів культури, бібліотечні фахівці районних, міських, сільських бібліотек та бібліотек ОТГ Херсонської області, громадські активісти, письменники, журналісти.

Фасилітатором заходу виступила Ірина Венгловська. З вітальним словом та побажаннями плідної роботи звернулася до присутніх директор бібліотеки – Вікторія Лобзова.

Ігор Мазур, заступник начальника управління – начальник відділу культурних індустрій та управління персоналом, окреслив тенденції розвитку галузі культури Херсонської області в умовах децентралізації, проблеми, які виникають на місцях, шляхи їх вирішення і подолання.

Олексій Чмир, державний експерт Директорату державної мовної політики Міністерства культури, молоді та спорту України, розкрив шляхи реалізації державної політики в бібліотечній сфері в умовах децентралізації.

Ігор Степурін, голова БФ «Бібліотечна країна», презентував концепції заходів з розробки моделей функціонування бібліотек в пілотних громадах області.

Люсьєна Шум, виконавчий директор БФ «Бібліотечна країна», навела приклади з міжнародного та українського досвіду трансформовання сучасних бібліотек, які можна брати за зразок.

Вікторія Лобзова, директор Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова, представила найуспішніші проекти бібліотеки, реалізовані в останні роки: фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу», обласні акції «Герої ХХІ століття» та «Ми – українці», обласний літературний тур «Книгомандри», який отримав фінансову підтримку Українського культурного фонду.

Людмила Колесник, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Теребовлянської ОТГ Тернопільської області, у своєму відеозверненні наголосила на тому, що саме культура творить нове обличчя нової громади.

Наталя Михно, директор Теребовлянської централізованої системи публічно-шкільних бібліотек, в онлайн спілкуванні розповіла про реформування мережі бібліотек, а саме об'єднання публічних та шкільних бібліотек та особливості такої трансформації.

До онлайн спілкування долучилася також директор Тернопільської обласної бібліотеки для молоді Леся Гук, яка поділилась досвідом створення нової бібліотечної пропозиції та надала поради щодо трансформації бібліотек.

Андрій Бражник, співзасновник ГО «Бібліотека майбутнього», презентував стратегію реформування бібліотек Києва, продемонстрував трансформовані їх організацією бібліотечні простори та розповів з чого розпочати бібліотекарям задля змін.

Леонід Жовтило, експерт з питань децентралізації, познайомив з досвідом створення сучасних бібліотек та наголосив, що бібліотека повинна стати центром активності місцевої громади.

Валентина Нікітіна, інспектор з культурно-масової роботи Зеленопідської ОТГ, розповіла про зміни, які відбуваються в закладах культури їхньої громади, існуючі проблеми та необхідність державної допомоги для якісного функціонування бібліотек.

Робота у другій частині дня відбувалася в форматі світового кафе. Працюючи в групах, учасники наради визначали сильні та слабкі сторони бібліотек, аналізували можливості та загрози.

Не менш цікавим став пошук шляхів модернізації бібліотечної сфери Херсонської області в умовах реформи децентралізації. Спільними зусиллями були сформульовані відповіді на ряд питань: що можна зробити самостійно та на рівні громади, що можна змінити та покращити на рівні області, які зміни доцільно провести на державному рівні.

З напрацьованих матеріалів особливо корисними стали конкретні кроки та дії, які можна реалізувати самостійно на рівні громади одразу після наради.

Пропозиції щодо шляхів модернізації бібліотечної сфери на обласному рівні були представлені Юрію Гусєву, голові Херсонської обласної державної адміністрації.

Всі учасники стратегічної наради задоволені форматом заходу, професійним діалогом, який відбувся. Сподіваємось, що напрацювання стануть поштовхом до покращання існуючої ситуації на місцях та реформування бібліотечної сфери на державному рівні, а бібліотеки Херсонщини стануть платформою реалізації пілотних проектів, які будуть зразком трансформації для бібліотек України.

За матеріалами Управління культури Херсонської ОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон