Газети Нової Каховки припинили передплату

У новому каталозі передплатних видань Херсонщини не стало газет Нової Каховки.Як розповіли NovaKahovka.City у поштовому відділенні на вул Першотравневій – колишньому головпоштамті – на 2020 рік не ведуть передплату газети «Нова Каховка» та «Ключі». Інший приватний тижневик «Час» не проводить передплату вже кілька років.

Нема в каталозі і новоствореної газети «Говорить Нова Каховка». Її заснувало понад рік тому комунальне підприємство «Міська радіоорганізація». Утім, цьому виданню передплата, схоже, не потрібна – міська рада щедро виділяє на її функціонування кошти. Тому повнокольорова газета на 8-ми шпальтах без телепрограми розповсюджується безкоштовно, займаючись, в основному, славослів'ям на адресу місцевих можновладців.

Єдине видання, яке можуть передплатити новокаховчани, – тижневик «Дніпровський проспект». Але у каталозі він значиться як газета з обласною сферою розповсюдження. До того ж власних матеріалів там практично нема – тільки передруки із всеукраїнських і обласних сайтів.

Крім того, деякі газети почали виходити рідше, ніж щотижня. «Час» тривалий час пропускає один номер на місяць. «Нова Каховка» взагалі перейшла на два випуски на місяць. Це видання – колишній орган міської ради – після роздержавлення переживає непрості часи. Поки тривали передвиборчі кампанії, газета упевнено трималася на плаву, підтримувана тодішнім народним депутатом Іваном Вінником. А от після його програшу редакції все важче звести кінці з кінцями.

До речі, в каталозі також нема однієї з найстаріших газет Херсонщини – «Каховської зорі». Можновладці Каховки правдами і неправдами вижили колектив з приміщення, яке редакція займала ще з радянських часів. Тепер редакція винаймає номер в готелі. А газета балансує на межі виживання.

Причин поступового занепаду газет декілька. По-перше, люди молодших поколінь такі газети, які вже не відповідають нинішнім запитам читачів, не купують взагалі. А потрібну інформацію легко знаходять за допомогою гаджетів у всесвітній мережі. По-друге, плата за друк і газетний папір постійно зростає – практично щокварталу. У структурі витрат поліграфічні послуги складають від 50%. По-третє, передплата стала взагалі невигідною через високі тарифи «Укрпошти», які теж досягають майже половини передплатної ціни. Та й своїх коштів від передплати редакціям доводиться «вибивати» з поштовиків місяцями.

Виходячи з цих факторів, можна сміливо прогнозувати припинення існування багатьох міських і районних газет Херсонщини у 2020 році. Місцеві олігархи не поспішають підставляти плече роздержавленим газетам, а владі вони стають все непотрібнішими. Тому чимало «районок» вже обзаводяться власними сайтами: хтось робить їх самотужки, хтось виграє гранти на створення онлайн версії.

Хто доживе до місцевих виборів, той ще зможе протриматися деякий час. Але маємо констатувати, що час місцевих загальнополітичних паперових видань добігає кінця. Поки є час для регіональних видань. То й він може швидко спливти. Цьогоріч в Україні уперше реклама в інтернеті переважила телевізійну. А щодо газет, то і говорити нічого. Щоб триматися на плаву, місцевим виданням потрібно 50-60% газетної площі займати рекламою. Але хто ж їм стільки дасть?

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон