Про створення кризового центру в Херсоні

Громадська організація «Ліга соціально відповідальних жінок» спільно з управлінням соціальної політики Херсонської міської ради та міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді 2 грудня 2019 року,в межах засідання комісії з протидії домашньому насильству, провели круглий стіл «Протидія домашньому насильству через створення Кризового центру у Херсоні: ризики, виклики та досягнення».

Було обговорено досягнення спільних дій між органами місцевої влади, поліцією, лікарнями, закладами освіти, громадськими організаціями, були озвучені ризики та шляхи їх уникнення щодо діяльності Кризового центру після закінчення проекту, про необхідність консолідації громадськості та влади в унеможливлені таких ризиків.

Хочу закцентувати увагу на хронології досягнутого у проекті щодо створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства, який уже протягом 10 місяців впроваджується організацією.

З 14 лютого 2019 року громадська організація "Ліга соціально відповідальних жінок" впроваджує проект «Протидія гендерно-зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у Херсоні» за фінансової підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні (за кошти урядів Канади та Великої Британії), МБФ «Українська фундація громадянського здоров'я», Угорської Екуменічної Служби Допомоги в межах програми Агенції "HUNGARY HELPS" (за кошти уряду Угорщини) та Херсонська міська рада.

На початку року відкрито Денний центр з питань протидії домашньому насильству "Ресурсний центр для жінок". Денний центр створено на базі Херсонського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за адресою: Херсон, вул. 295 Стрілецької дивізії, буд. 6/9. Постраждалі від домашнього насильства отримують безкоштовну соціальну, психологічну, юридичну допомогу. За період з лютого по грудень кваліфіковану допомогу отримали 135 осіб, з них 79 дітей.

З початку року в межах проекту відкрито притулок (шелтер) - Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства, в якому одночасно можуть перебувати 10 осіб. Головне завдання Кризового центру - надати притулок постраждалим задля збереження їхнього життя та здоров'я та забезпечити соціальний, психологічний та юридичний супровід.

Це звичайний будинок з усіма необхідними для проживання умовами: з кухнею для самостійного приготування їжі, спальними кімнатами де, за необхідності, встановлюються дитячі ліжечка, із залою для групових занять. У притулку є вся необхідна побутова техніка.

У Кризовому центрі притулок отримали 40 осіб, в томі числі 16 дітей. Термін перебування постраждалих у шелтері можливий до трьох місяців. Жінки та їх діти отримують усю необхідну допомогу психолога, юриста та належний соціальний супровід. Для безпеки постраждалих адреса притулку (шелтеру) не розголошується.

Для організації швидкого вилучення потерпілих з кризових ситуацій, коли зчинено домашнє насильство, розроблено "Алгоритм екстреного реагування та організації надання допомоги постраждалим". На практиці, за Алгоритмом суб'єкти взаємодії діють таким чином: коли поступає дзвінок на пульт поліції – 102, патрульна група швидкого реагування приїздить на виклик, проводить оцінку ситуації і, якщо постраждала погоджується на відокремлення від кривдника, патрульні викликають мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги. мобільна бригада робить психологічну оцінку стану і за згодою постраждалої - вилучає її з кризової ситуації.

Мобільна бригада обов'язково доставляє потерпілу до медичного закладу для первинного огляду на виявлення тілесних і внутрішніх травм. Якщо постраждала не потребує госпіталізації, мобільна бригада транспортує її до Кризового центру.

21 червня 2019 р вступив у дію МЕМОРАНДУМ між Херсонською міською радою, Фондом ООН у галузі народонаселення та Угорською Екуменічною Службою Допомоги про підтримку діяльності проекту, за яким чітко визначено зобов'язання кожного партнера у створенні Кризового центру в Херсоні.

01 серпня 2019 року громадській організації «Ліга соціально відповідальних жінок» надано в оренду (безоплатну позичку) приміщення площею 175,4 кв.м з числа міського комунального майна для створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства на постійній основі. Дане приміщення було у жахливому стані, захаращене сміттям та різним непотребом, потребувало розробки нового зонування та всебічного ремонту.

З 09 жовтня 2019 року ГО " Ліга соціально відповідальних жінок" за кошти Агенції "HUNGARY HELPS" (Угорщина) розпочала ремонтні роботи. За розробленим проектом нового зонування приміщень у Кризовому центрі передбачено: кімнати для проживання з одночасним перебуванням від 10 до 15 осіб, кухню, санітарно гігієнічні кімнати, залу для групових занять, кабінет персоналу, кабінет психолога, рецепцію, три входи та виходи. Передбачено підвищену безпеку для жінок, які перебуватимуть у шелтері.

Уже замінені системи опалення, електромережі, водозабезпечення та каналізації; встановлено систему пожежного сповіщення, встановлено нові вікна та двері. Змуровані міжкімнатні перестінки. Завершилися усі цементно-штукатурні роботи, завершується процес грубого шпаклювання стелі та стін. На сьогодні ремонтно-будівельні роботи переходять на етап чистових облицювальних робіт.

Проект засвідчив високу потребу в існуванні Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у херсонській громаді. Адже, тільки у місті Херсоні за дев'ять місяців 2019 року на лінію «102» надійшло 4205 звернень про допомогу. Щороку в Україні фіксується більше 100 тис звернень з приводу вчинення домашнього насильства! Від домашньої агресії у 95% випадків потерпають жінки та їх діти.

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» передбачено створення місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування спеціалізованих установ – притулків (шелтерів) для постраждалих від домашнього насильства та згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 655 «Про затвердження Типового положення про притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб'єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статті» є нагальною потребою розширити можливості Кризового центру.

Тому, сталістю даного проекту є створення у Херсоні комунальної спеціалізованої соціальної установи «Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства». Громадська організація «Ліга соціально відповідальних жінок» зі свого боку, передасть усі набуті в процесі проекту ресурси та матеріали, у тому числі відремонтоване та повністю готове до функціонування приміщення.

Для належної підготовки до сталості діяльності Кризового центру у Херсоні, партнерами проекту - управлінням соціальної політики Херсонської міської ради та міським центром соціальних служб проводяться розрахунки витрат на утримання такої комунальної установи. Попереду ще зустрічі з громадськістю, депутатами міської ради, узгодження на депутатських комісіях, підготовка усіх необхідних документів на сесію міської ради у 2020 році.

Наталя КРАВЕЦЬ,
керівник проекту «Протидія гендерно-зумовленому насильству
через створення Кризового центру для постраждалих від
домашнього насильства у Херсоні»,
голова правління ГО «Ліга соціально відповідальних жінок»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон