Херсонці потребують безоплатної правової допомоги

Такі результати показало дослідження правових потреб вразливих верств населення Херсону, яке вперше було проведено у нашому місті.

Дослідження провела у травні – жовтні цього року ініціативна група з представників Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір» та ХОО КВУ, міськвиконкому та депутатського корпусу.

Практична частина дослідження була реалізована за допомоги керівника обласного відділення Соціологічної асоціації України кандидата соціологічних наук, доцента кафедри соціально-економічної географії Херсонського державного університету Миколи Гоманюка. Методичну допомогу надавала представниця Київського міжнародного інституту соціології Марина Шпікер.

«Ініціативна група прийшла до головного висновку – Херсон потребує системного підходу до організації безоплатної правової допомоги. Не тільки до організації консультативної допомоги, а й підвищення правового рівня та самоорганізації представників соціально вразливих категорій населення», – розповіла Наталя Бімбірайте, директорка ГО «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

«Дослідження показало, що органи влади переклали більшість обов'язків по наданню безоплатної правової допомоги, яку вони повинні виконувати в рамках Закону України «Про надання безоплатної правової допомоги» на інших та самоусунулися від вирішення системних проблем. Взаємодія, яка відбувається, лише спрямована на переадресування громадян за наданням допомоги в інші інституції», – говорить голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий.

Для вирішення проблем із наданням ефективної безоплатної правової допомоги треба, на думку дослідників, впровадження довгострокової комплексної цільової програми по наданню безоплатної правової допомоги та задоволенню правових потреб громадян, яка б передбачувала фінансування надання правової допомоги, проведення інформаційних кампаній, впровадження практик залучення громадян до самостійного вирішення своїх проблем.

IPC – Херсон

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон