Херсонська міськрада і Центр надання адмінпослуг виявилися недоступними для інвалідів

Дмитро Щебетюк та команда Доступно.UA разом із місцевими активістами перевіряли доступність Херсона — зокрема центру міста — для людей з інвалідністю.

До Міжнародного дня людей з інвалідністю ми публікуємо результати Херсона. Наразі завершився пілотний етап проекту, де команда Доступно.UA тестувала розроблену ними ж методологію, що в більшості базується на чинних державних будівельних нормах, і працювали для розуміння кількості людських ресурсів для перевірки одного міста.

Навесні, під час наступного етапу, до рейтингу приєднаються ще чотири українських міста: Чернігів, Суми, Черкаси, Полтава.

Загальний рейтинг перевірених міст — наступний:

Вінниця – 23,58%
Івано-Франківськ – 22,92%
Кам'янець-Подільський – 21,92%
Тернопіль – 17,55%
Херсон – 12,41%
Миколаїв – 11,91%

Отже, Херсон упевнено пасе задніх.

Недоступні ЦНАП і міська рада

Саме так: ЦНАП і будівля Херсонської міської ради в Херсоні недоступні.

Отже, за рейтингом міська рада набрала 1,5 з 20 балів (найгірший результат з усіх перевірених міст). ЦНАП набрав 1,5 з 20 балів (найгірший результат з усіх перевірених міст). І це попри той факт, що за чинним законодавством ці структури мають бути доступними для людей з інвалідністю.

Аптеки і заклади громадського харчування

Згідно з державними будівельними нормами, аптеки не мають права працювати, якщо вони є недоступними для маломоібльних груп населення. Проте більшість аптек ігнорують цю норму.

Перевірили 23 аптеки: 4 доступні та 5 частково доступні.

Заклади громадського харчування: з 27 перевірених 3 доступні та 0 частково доступні.

Громадський транспорт і вокзали

В усіх перевірених містах команда Доступно.UA брала співвідношення низькопідлогового транспорту до загальної кількості муніципального та приватного. У Херсоні це співвідношення складає менше 7%. Центральний залізничний вокзал набрав 6 з 20 балів. Центральний автовокзал набрав 4 з 20 балів.

У нас стався розрив шаблону, коли ми дізналися про ситуацію з транспортом у місті. Адже у місті громадський транспорт фактично закінчує роботу о 20:00. Місцеві активісти намагаються вплинути на таку ситуацію, але поки безрезультатно.

Перехрестя і переходи, тротуари

Основні критерії їхньої доступності: наявність тактильної плитки та нормативність її встановлення, наявність нормативного пониження бордюрної плити, кут його нахилу, відсутність додаткових бар'єрів (ям, порогів тощо).

Перевірили всі перехрестя та переходи у радіусі 500 м від центральної точки міста. Херсон – 16,82% (163,5 з 972,0 балів).

Інші об'єкти інфраструктури

Лікарня у центрі міста набрала 0 з 20 балів (найгірший результат з усіх перевірених міст).Співвідношення довжини велодоріжок у місті до загальної довжини вулиць Доступно.UA не повідомили.

У відповіді від міської влади йшлося, що наразі триває підрахунок. Про терміни його завершення не повідомили.

Крім вказаних об'єктів інфраструктури та локацій, також перевіряли: центральний відділ поліції, театр, кінотеатр, міський ДРАЦС, ТРЦ, банки (Приват і Ощад), відділення Укрпошти, супермаркети, громадські вбиральні.За всі перевірені локації та об'єкти інфраструктури місто могло набрати 3512 балів, натомість набрало 436. Тобто 12,41%.

Євгенія Вірліч

Кавун-City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон