На Херсонщині підбили підсумки археологічного сезону

З кожним роком зростає інтерес науковців до археологічних старожитностей Херсонщини. Свідченням цього є діяльність археологічних експедицій,які працюють у різних районах нашого краю. Їх організаторами виступають як Інститут археології НАН України, так і місцеві наукові, культурно-освітні та пам'яткоохоронні установи.

Останнім часом у регіоні почастішали випадки варварського пограбування археологічних пам'яток так званими «чорними археологами».

Тож діючі археологічні експедиції у складі вчених-археологів, музейників, студентів, волонтерів виконують окрім суто науково-дослідницьких ще й охоронно-рятівні завдання.

Цьогоріч у поле зору науковців потрапили не лише такі знані археологічні пам'ятки як Червономаяцьке та Консулівське пізньоскіфські городища або ж Кам'янська Січ, які вже тривалий час привертають увагу археологів. Після 40-річної перерви відновилися дослідження на античному городищі «Скелька» біля с. Олександрівка Білозерського району. Традиційно учасникам експедицій пощастило зробити цікаві знахідки, які допоможуть у реконструкції давньої історії нашого краю.

Підсумки польового археологічного сезону 2019 року стали предметом обговорення на круглому столі, проведеному в листопаді поточного року в Херсоні за ініціативи обласної інспекції по охороні пам'яток історії та культури.

Спікерами заходу виступили керівник інспекції Іван Солоницький, організатори та учасники експедицій Сергій Нємцев, Денис Сікоза, Андрій Лопушинський. В обговоренні взяли участь відомий археолог Валерія Билкова, члени Херсонської обласної організації НСКУ Олексій Макієнко та Єгор Сидорович, інші історики, краєзнавці, шанувальники місцевої старовини.

Херсонська обласна організація Національної спілки краєзнавців України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон