Херсонський літератор став лауреатом

Нещодавно у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України на засіданні Комітету з присудження премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва 2019 року визначено лауреатів премії.

За рішенням Комітету, лауреатом премії імені Богдана Хмельницького у номінації «Літературні твори військової тематики» став член НСЖУ В'ячеслав Савченко за роман «Морський вузол» (подання Національної спілки журналістів України).

«В'ячеслав Савченко живе в Херсоні, – розповів член комітету з присудження премії письменник і фаховий журналіст Анатолій Гай. – Роман «Морський вузол» – перший великий прозовий твір цього автора – члена творчої спілки.

Узятися за перо його спонукало побачене й пережите в зоні проведення Антитерористичної операції на Сході України, де служив кілька років тому рядовим інструктором-добровольцем.

Він глибоко знає життя й людську психологію, а також як справжній майстер художнього слова вміє дивовижно передавати емоції. Читач не стримує сліз, коли читає роман».

Цікаво, що митець має творчі здобутки не лише в красному письменстві. Він прозаїк і блогер, поет, фотомитець (автор низки фотофільмів, учасник кінофестивалю в Китаї). Як письменник має природне відчуття слова, сила якого захоплює читача з перших сторінок його творів. Але найголовніше – він дуже добре знає тему, яку обрав для роману про наших сучасників – воїнів, що стоять в обороні України.

...З 2015-го добровільно пішов на військову службу в батальйон «Миколаїв» як рядовий інструктор (без звання). Підрозділ виконував завдання на Сході України – в зоні проведення операції з відбиття російської агресії. Немало людських доль, характерів, вчинків, фактів, правдивих картин життя, які спостерігав під час служби в батальйоні, покладено в основу його глибоко патріотичного твору «Морський вузол».

Присвята книжки – данина поваги тим, хто навесні 2014-го став в обороні України. Саме тоді, як зазначено в анотації видання, «в покинутому пансіонаті на березі Азовського моря, де відставний спецназівець Ронін почав формувати добровольчий батальйон, доля химерно переплела, немов зв'язавши морським вузлом, долі героїв роману.

Звичайних людей, багато з яких у своєму цивільному житті були далекі від військового ремесла, об'єднали любов до України, почуття обов'язку й відповідальності перед країною, яку вони вирушили захищати, а також тверда віра в те, що, пройшовши пекло боїв, біль розлук і втрат, у результаті ми станемо чистішими, мудрішими та сильнішими». Художні образи, характери персонажів митець брав від різних людей.

Найбільш цільно виписаний образ Ніки, зазначає автор. Колоритний комбат Ронін має двох прототипів, також є реальна жителька Херсона – уособлення Катани – однієї з героїнь твору. Були й прототипи полеглого снайпера Химери та деяких інших бійців. Власне, всю другу главу романіст писав на основі розповідей свого друга, снайпера батальйону «Донбас» – цей вояк дивом залишився живим після трьох кульових поранень у час виходу з Іловайська.
Письменник з великою повагою ставиться до людей, що воювали, брали участь у боях. «Я спілкувався з хлопцями, які були на передовій і які ходили на «той» бік, – зазначає митець. – Для мене вони справжні герої».

Водночас він наголошує, що себе героєм не вважає: мовляв, нічим особливим не відзначився, участі в боях не брав – служив у районі Маріуполя. Кілька місяців перебуваючи на Сході України, Вячеслав Савченко в тих складних польових умовах не полишав творчості – вів блог «Хроніки хунти» на сторінці у Facebook.

Насичений емоціями роман «Морський вузол» не залишає байдужим, бере за душу – так відгукуються на презентаціях книжки її читачі. Успіх видання спонукав автора розвивати важливу тему далі: він пише другий роман – про героїв і про їхні долі вже в мирному житті.

Любов БРУСИК

Виконавчий секретар Херсонської обласної організації НСЖУ

P.S. Вітаємо колегу з перемогою у творчому конкурсі, зичимо натхнення та нових успіхів у літературній творчості.

ДОВІДКА. Премія ім. Б. Хмельницького присуджується щороку за твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, спрямовані на підняття престижу Збройних Сил України, популяризацію військової служби, формування у військовослужбовців і молоді національної самосвідомості, гідності, духовності й культури, почуття патріотизму, вірності військовим традиціям Українського народу, соціально-психологічної та військово-професійної готовності до служби у Збройних Силах України. Премія присуджується до Дня Збройних Сил України.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон