Нові сюрпризи для студентів та абітурієнтів Херсонщини

До відома майбутніх абітурієнтів: Міністерство науки і освіти України своїм наказом внесло деякі зміни до правил вступу на навчання до вищих навчальних закладів.

Насамперед, мінімальний бал за результатами тестування з профільних предметом МОН зберегло минулорічний – 125. Але є виняток:за такими престижними спеціальностями, як «Міжнародні відносини», «Право», «Публічне управління» його збільшили з 130 до 140 балів. Мінімум 130 балів необхідно для вступу на спеціальність «Фармація», і цілих 150 балів з 200 можливих – на спеціальності «Медицина», «Педіатрія», «Стоматологія». Прийом заяв у 2020 році почнеться з 13 липня для тих, хто вступає до вишів за результатами вступних іспитів і творчих конкурсів, і з 22 липня для тих, хто вступає за результатами ЗНО, іспитів і творчих конкурсів.

Як і раніше, зміни у правилах експерти оцінюють суперечливо, вказуючи і на позитивні, і на негативні аспекти нововведень.

«З одного боку, підвищення мінімальних вступних балів на престижні спеціальності можна тільки вітати – таким чином від тієї ж медицини намагаються «відсікати» двійочників. Та є менш зрозумілі новації, — зазначив голова Ради ректорів Херсонської області, ректор Херсонського національного технічного університету, професор Юрій Бардачов. Приміром, студентам, котрі вже навчаються у виші, і просто хочуть перевестися до іншого альма-матер, пропонують також проходити зовнішнє незалежне оцінювання. Таке враження, що це ЗНО пхають, де треба і де не треба. Інший момент. Якщо студент бажає вступати на магістратуру, йому тепер обов'язково складати іспит з англійської мови. Зауважте – не за предметами, які безпосередньо потрібні для шліфування фахової майстерності, а саме з англійської. Можна зрозуміти, якщо це майбутній педагог чи філолог. Але у випадку з інженерами, механіками, ветеринарами – чи не доцільніше було б випробувати їхні знання з профільних дисциплін. Невже ж ветеринар англійською з коровами чи свинями розмовлятиме?».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день

ОСТАННІ НОВИНИ

ЖИТТЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон