Цінову знижку за воду на Херсонщині отримала річка

Довгоочікувані осінні дощі дозволили аграріям Херсонщини нарешті відмовитися від поливу озимих, який тривав і в жовтні.

Тож Північно-Кримський канал припинив транспортування дніпровської води на поля. Впродовж минулого сезону, до речі, через нього загалом перекачали 545 мільйонів кубометрів життєдайної вологи – на 55 мільйонів кубів менше, ніж торік.

Начальник управління ПКК Сергій Шевченко пояснив: обсяги споживання були меншими у травні-червні, коли йшли рясні дощі, й потреба у зрошенні була не такою гострою. Крім того, на тисячу з лишком гектарів зменшилися й площі рисових плантацій, що теж позначилося на виробничих показниках меліораторів – адже рис, як відомо, культура вельми вологолюбна.

Північно-Кримський канал залишається «рятівником» і для малої річки Каланча у Каланчацькому районі області. Раніше її русло промивали тільки восени, скидаючи з каналу залишки води. Цього було недостатньо. Але тепер, після будівництва спеціального сифону, управління ПКК уклало договір із місцевим комунальним підприємством про скидання води протягом усього сезону саме для промивання русла та створення у ньому течії, аби смердючий мул не накопичувався.

Лише з травня через річку таким чином перекачали близько трьохсот тисяч кубометрів води. Причому оцінили таку роботу за суперпільговою ціною – всього по копійці за кубометр. Адже промивання малої річки має просто величезне і для навколишнього середовища, і для місцевої громади.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон