В Новій Каховці хочуть закрити рибний завод

Цими вихідними працівники патруля зафіксували факт масової загибелі риби у Піщаному кар'єрі Херсонського торгівельного морського порту. Місцем події стала акваторія Дніпровсько-Бузького лиману.

За підрахунками спеціалістів цього разу загинуло близько двох мільйонів штук тарані, плоскирки, судака та коропа. Свідки та працівники патруля вважають, що причиною загибелі риби став видобуток піску. В результаті робіт був порушений рельєф дна і отруйний сірководень, вийшовши з під ґрунту, вбив рибу.

Подібні техногенні негативні впливи на екосистему Херсонської області відбуваються постійно і риба масово гине майже щомісяця від різних чинників. На фоні таких подій яскраво виділяється спроба закриття Новокаховського рибоводного заводу частикових риб.

Підприємство вирощує щорічно мільйони мальків і випускає їх у акваторії Дніпра, Південного Буга та інших річок України. Таким чином, працівники підприємства підтримують екологічний баланс водойм держави. Нагадаємо, на Херсонщині розпочата ліквідація експериментального наукового підприємства Новокаховського рибоводного заводу частиковий риб, що розташований в селі Обривки на території Новокаховської міської ради.

Державне агентство рибного господарства України, до структури якого входить вказане підприємство, видало відповідний наказ №451.

Документ підписаний головою агентства Ярославом Бєловим. Підприємство планують ліквідувати і приєднати до Херсонського виробничо-експериментального заводу по розведенню частикових риб, який розташований в місті Гола Пристань, що призведе до великих додаткових витрат на компенсації скороченим працівникам, переоформлення майна та техніки і негативно вплине на технологічні процеси на підприємстві.

І це не порожні слова, а розрахунки науковців і економістів. Виробництво малька риби забезпечує продовольчу безпеку країни, даючи можливість рибалкам повертатись з промислу з виловом. Скептики скажуть зараз про браконьєрів. Так, проблема існує і з нею мають боротись спеціальні служби, які зазвичай воліють «очолювати» останніх, замість того, аби тягти порушників до буцегарні. Тому ловити мають рибалки, а вирощувати та випускати малька в річки спеціалізовані підприємства.

Таким підприємством і є Новокаховський завод. За збереження підприємства виступив депутат Верховної Ради України, заступник голови парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Ігор Колихаєв. Ігор Колихаєв переконаний, що «реформування» в рибній галузі, яке сьогодні відбувається на Херсонщині, є антидержавницьким і може призвести до погіршення стану регіональної економіки області.

До Ігоря Колихаєва звернулись представники адміністрації, профспілкового комітету, трудового колективу державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» з проханням про допомогу. У тексті листа йшлося про раптове рішення Держрибагенства про закриття підприємства.

Наказ про припинення діяльності заводу був підписаний керівником державного органу 9 жовтня. Працівники цього підприємства є виборцями народного депутата, тому він не мав права залишатись осторонь і повинен був зробити все можливе аби розібратись в цьому питанні.

Ігор Колихаєв вважає, що рішення про ліквідацію приймалось не на підставі економічних розрахунків, або в рамках довгострокового плану розвитку, а можливо навіть в чиїхось особистих інтересах. Адже на сьогодні не існує жодного аналітичного документу, який би доводив економічну доцільність закриття юридичної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб».

Підприємство досить ефективно веде свою господарсько-фінансову діяльність. Завод не має кредиторської заборгованості, податки сплачуються вчасно, заробітну плату люди отримують день в день. Що стосується виконання державного замовлення по вирощуванню малька риби, то тут теж всі зобов'язання виконуються.

Депутат Верховної Ради Ігор Колихаєв підготував і направив з питання ліквідації заводу заяви Прем'єр-міністру України, Генеральному прокурору, міністру МВС, директорам ДБР и НАБУ, адже в даному випадку мова йде про завод, який забезпечує продовольчу безпеку держави. Крім цього, перед працівниками підприємства стоїть завдання захисту екології водойм України.

Багатокаскадність Дніпра, через велику кількість ГЕС, побудованих на річці, сприяє масовому розвитку синьо-зелених водоростей, що забруднює головну водну артерію України. Та риба, яку вирощують на Новокаховському заводі очищує водойми, це найбільш дієвий і екологічно безпечний спосіб у порівнянні з хімічними.

Вадим МУСІЙКО

Від автора: В місті Нова Каховка Херсонської області створена ініціативна група, мета якої перетворення Нової Каховки на вільну економічну зону. Вже зібрано майже п'ять тисяч підписів і направлені відповідні звернення до Президента України та Верховної Ради. Ініціатори впевнені – якби Нова Каховка була «вільною економічною зоною», то «розумні» чиновники у Києві просто не мали б можливості одним підписом знищувати підприємства, які потрібні не тільки регіону, а й Україні в цілому.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон