Грибний ажіотаж під Херсоном шкодить лісу

Збирання грибів у рукотворних лісах на Херсонщині  замість форми відпочинку на природі для мешканців Херсонщини перетворилося на екологічно шкідливий бізнес. ,

Те, що зараз відбувається у соснових та акацієвих гаях під Олешками, нагадує якусь навалу варварів. На узбіччях грунтових доріжок і стежок біля кожного зеленого масиву стовбичать десятки автомобілів, часто з причепами. Хтось набиває грибами відро чи корзину, але більшість забирає їх цілими ящиками.

Звісно, такої кількості «здобичі» навіть за рік у консервованому чи сушеному вигляді не з'їсти – її стягують виключно на продаж. І продати є кому: на усіх в'їздах до лісів чергують автомобілі перекупів (на знімку).

https://newday.kherson.ua/wp-content/uploads/2019/10/Skupshhik-gribov-v-urochishhe-Blizhnie-Karabai-pod-Oleshkami.jpg

Причому якщо за рідкісні білі гриби вони дають від восьмидесяти до ста гривень за кілограм, то за маслюки, яких нині під соснами повнісінько – всього сім гривень. Тож аби виручити побільше грошей, «промислові» грибники буквально вимітають з-під дерева усе, що побачать.

У них для цього навіть з'явився особливий інструмент: вигнута у формі хокейної ключки палиця. Цією палицею вони розкидають у різні боки весь шар сухої глиці, аби швидше дістатися до грибів. І залишають по собі такий слід, наче стадо диких кабанів пробігло (дивись фото). Захисники природи й екологи з тривогою зауважують, що такими методами «тихого полювання» люди ризикують «урожаю» їстівних грибів незабаром просто позбутися.

Директор Степового філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства Олександр Глод обурюється: «Варварські способи збирання грибів призводять до руйнування грибниці, яку безжалісно вивертають на поверхню грунту, де вона засихає і гине. До того ж, дістається також моху й лишайникам, що їх цілими шматками також перевертають догори дригом, прирікаючи на загибель.

Але ж ці рослини є невід'ємною частиною вразливої екосистеми рукотворних лісів. І їх ушкодження є ударом по екосистемі. Але зупинити бізнес на дикорослих грибах закон не дозволяє – наші соснові гаї вважаються національним надбанням, тож вхід туди вільний. Роби, що заманеться. І роблять».

Але ушкодження екосистеми це ще не все. Жертвами «нового методу» збирання маслючків, білих грибів та зелениць ризикують стати і ті, хто сам їх не збирає, але куштує – покупці. Адже поспіх під час «тихого полювання» і нерозбірливість збирачів призводить до того, що в кошиках і ящиках можуть опинитися різновиди маслюків, які є лише умовно їстівними: їх треба знати, як готувати, аби уникнути отруєння.

А багато городян таку науку не засвоїли – недарма в області такі діагнози вже поставили десяткам пацієнтів лікарень, котрі почастувалися апетитними маслюками. Автор цих рядків на власні очі бачив у лісі зрізи цілих пластів цих псевдомаслюків. І не хочеться навіть думати, що буде, коли ті «смаколики» так само масово опиняться на стихійних придорожніх ринках засоленими чи замаринованими.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день