Учителі української мови та літератури Херсонщини зібралися у ХДУ

Сьогодні, 31 жовтня в конференц-залі Наукової бібліотеки Херсонського державного університету відбувся обласний науково-методичний семінар для учителів української мови та літератури «Організація науково-дослідницької роботи з учнями-членами МАН України».

Захід пройшов у межах реалізації спільної програми КЗ «Мала академія наук» учнівської молоді Херсонської обласної ради і відділу по роботі з обдарованою молоддю ХДУ. До семінару-тренінгу долучилося 65 учителів-предметників з різних ОТГ та областей Херсонщини.

Вітаючи педагогів ректор ХДУ Олександр Співаковський зазначив, що одне з основних завдань адміністрації університету – створення комфортних умов для наших студентів – майбутніх учителів, які будуть розбудовувати Херсонщину та Україну в цілому.

«Сьогодні ми маємо певні проблеми з результатами ЗНО з української мови та літератури. І наша спільна мета – сформувати генерацію молодих людей, народжених у незалежній Україні, які вільно володітимуть українською літературною мовою», – наголосив Олександр Володимирович.

Також очільник вишу підкреслив, що Херсонський державний університет завжди відкритий для співпраці.

З вітальним словом до присутніх звернувся і проректор з наукової роботи Сергій Омельчук, який зазначив, що участь школярів у роботі МАН України формує компетентну особистість, сприяє успішній соціалізації в життєвому просторі, професійному самовизначенні. Також Сергій Аркадійович побажав учасникам семінару успіхів та творчої спорідненої праці.

Надалі викладачі факультету української філології та журналістики ознайомили учасників семінару з особливостями підготовки до написання учнівських науково-дослідницьких робіт у секціях: українська мова, українська література, фольклористика, літературна творчість, журналістика.

Одним із складних питань, які виникають в учнів-членів МАН є вибір тематики досліджень, оформлення робіт. Як побороти ці труднощі у своєму виступі висвітлила завідувачка кафедри української літератури Алла Демченко.

Доцентка Наталя Чухонцева розкрила актуальні напрями учнівських досліджень у наукових секціях «фольклористика» та «літературна творчість». Завідувачка кафедри соціальних комунікацій Ольга Рембецька поділилася методичними порадами щодо специфіки роботи над учнівським науковим дослідженням у науковій секції «журналістика».

У свою чергу, методист навчально-методичної лабораторії КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради здійснила аналіз виконання контрольних робіт учнями-членами МАН України в 2018/2019 н.р.

Значний інтерес проявили учасники семінару до виступу провідної фахівчині відділу по роботі з обдарованою молоддю Марії Кузнецової «Зміни в новій редакції «Українського правопису» (2019). Окрім практичного і теоретичного досвіду, учителі отримали ще й сертифікати про участь у науково-методичному семінарі.

Координували роботу щодо підготовки семінару завідувачка методичного відділу КЗ «МАН» Оксана Сидоренко, методистка КЗ «МАН» Ольга Солдатська, керівниця відділу по роботі з обдарованою молоддю Юлія Юріна, директорка Наукової бібліотеки Нателла Арустамова.

Прес-центр ХДУ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон