На Херсонщині реалізується загальнодержавна програма підвищення якості вищої освіти

Про це повідомив ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський:

...Коли у вересні 2017 року, стоячи на трибуні Верховної Ради, я представляв парламенту Закон України «Про освіту», ніколи не думав, що братиму безпосередню участь в його імплементації.

Цей Закон, як відомо, дав старт масштабній освітній реформі. З його прийняття почалося формування НАЗЯВО, абсолютно нового для нашої країни, органу який здійснює державну політику в сфері забезпечення якості вищої освіти.

Херсонський державний університет, ректором якого я зараз є, завжди першим задавав усі найновіші освітні тренди у регіоні. Тож цілком закономірно, що саме ХДУ став зараз тією регіональною платформою, з якої на Херсонщині стартує реалізація загальнодержавної програми підвищення якості вищої освіти.

Ще у вересні, після проходження спеціального навчання, представник нашого університету Віталій Кобець одним із перших на Півдні України отримав звання офіційного експерта Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

У тепер у конференц-залі ХДУ відбувся круглий стіл «Нова процедура акредитації освітніх програм: як покращуватиметься якість?», в якому взяли участь керівники майже усіх закладів вищої освіти регіону. Головною темою розмови стало обговорення основних принципів та процедур проведення акредитації, нових підходів до визначення критеріїв якості освіти, ролі експертів та галузевих експертних рад тощо.

Вичерпні відповіді на всі питання учасників заходу стосовно нововведення давала заступник голови Національного агентства Олена Яременко (великий респект пані Олені за витримку і ґрунтовність відповідей). Запитань до речі, було чимало, що на мою думку, є свідченням глибокої зацікавленості регіональних ЗВО у якісних змінах. Сьогодні на це є гострий запит у суспільстві.

Нові підходи до акредитації освітніх програм надають українським університетам реальні механізми посилення власної конкурентоспроможності. Це унікальний шанс позбавитися всього старого, що гальмувало розвиток, і нарешті перетворитися з «фабрик з видачі дипломів» на простір з підготовки сучасних фахівців, які були б затребувані не лише на внутрішньому ринку праці, а й у світі.

Злам стереотипів і підходів це завжди болісно. Проте іншого шляху, ніж привести якість національної освіти у відповідність до європейських стандартів, у нас просто немає. Для України якість вищої освіти сьогодні – це не питання престижності чи репутації окремого вишу.

Йдеться вже про збереження нашого людського капіталу, про можливості інноваційного розвитку країни взагалі, - наголосив Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон