На Херсонщині поставили ще один хрест

Ще один пам'ятний козацький хрест було відкрито на одній з двох Січей на території Херсонської області.

Поблизу села Республіканець Бериславського району, де на початку XVIII знаходилась Кам'янська Січ, місцеві козацькі організації встановили знак на честь кошового отамана Війська Запорізького Якима Богуша.

Відкриття знаку приурочено до 310-ої річниці заснування Кам'янської Січі. На святкування з'їхались провідні історики з Києва, Дніпра, Запоріжжя та Херсона.

Про життя отамана Богуша відомо мало, та у 1709 році саме він привів козаків у гирло річки Кам'янка, де й було побудовано Січ.

"Це визначна постать для нашого краю, — розповів історик та краєзнавець Андрій Лопушинський, — адже саме він стан ініціатором фундації центру козаччини саме на території Дикого поля, тобто в Херсонській області.

Про життя самого Якима ми знаємо небагато, але можна точно встановити той факт, що він присвятив його боротьбі проти Московії.

Наприклад, в літописах є відомості про штурм однієї з Січей каральними загонами московитів на чолі з Яковлєвим. Цей штурм козаками, на чолі саме з Якимом Богушем, було героїчно відбито, а військо Московії понесло великих втрат".

За матеріалами "ІРС-Херсон"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон