Громади Херсонщини отримали державні кошти, які вимагають повернути

Згідно з розпорядження Кабміну на початку липня було виділено 2,5 млрд. грн. на соціально-економічний розвиток громад – реалізацію соціально важливих проектів з будівництва,ремонту та енергомодернізації шкіл, дитячих садків, будинків культури, водогонів, насосних станцій, забезпечення обладнанням медичних амбулаторій, облаштування центрів адміністративних послуг, з благоустрою вулиць (розпорядження від 10.07.2019 №500-р).

З великою затримкою ці гроші на початку вересня таки почали надходити до місцевих бюджетів. На Херсонщині їх мали б отримали Хрестівська, Тавричанська, Каланчацька, Горностаївська об'єднані територіальні громади, Нова Каховка, Олешки, Новотроїцьке, Нижні Сірогози, Берислав, Верхній Рогачик, Велика Лепетиха, Велика Олександрівка, Милове та ін.

Однак, не встигли натішитися довгоочікуваним коштам, як Державна казначейська служба на виконання доручення Мінфіну звернулася до громад з вимогою їх повернути... Тобто на виконання доручення Міністерства проводяться заходи щодо призупинення проведення видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій за рахунок коштів відповідної субвенції. Причому, без надання обґрунтованих пояснень та законних підстав щодо здійснення таких операцій.

– Асоціація міст України в інтересах органів місцевого самоврядування рекомендувала громадам не надавати згоди на повернення коштів, звертаючи увагу місцевих рад на відсутність законодавчих підстав щодо надання органами місцевого самоврядування згоди на проведення операцій з відкликання коштів з рахунків місцевих бюджетів, – коментує регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька. – Зважаючи на те, що ці кошти вже передбачені в рішеннях про місцевий бюджет, вже укладені договори з підрядниками та є потреба в проведенні розрахунків за договорами.

Станом на 3 вересня до місцевих бюджетів по державі надійшло 814 млн. грн., тобто понад 32% від виділеного Урядом обсягу, а вже 10 вересня територіальні органи Держказначейства, посилаючись на доручення Мінфіну, їх заблокували та звернулись до органів місцевого самоврядування з вимогою добровільно надати згоду на їх повернення.

Такими діями міністерство та його структури порушують чинне законодавство, адже Бюджетний кодекс України прямо передбачає, що міжбюджетні трансферти – це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого, тобто немає жодних законних підстав для їх повернення з місцевих бюджетів у державний, — заявляють у АМУ.

До того ж, втілення цих невеликих за обсягами фінансування, однак вкрай соціально важливих проектів, впливає на якість життя мешканців міст, селищ та сіл, об'єднаних територіальних громад. Окрім того, блокування коштів призводить до порушення угод з підрядниками та розпочатих процедур закупівель.

Олена НЕЧИПУРЕНКО
Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон