При будівництві Каховської ГЕС-2 вежу Вітовта обіцяють зберегти

ПрАТ "Укргідроенерго" заявило про свою підтримку необхідності збереження пам'ятки національного значення.

Про низку заходів зі збереження вежі Вітовта, розташованої у Веселому Бериславського району під час будівництва другої черги Каховської ГЕС ім. П. С. Непорожнього заявило ПрАТ "Укргідроенерго". Відповідні зміни були внесені до проекту будівництва.

"Серед них — зміщення головної вісі споруд ГЕС-2 на 50 м від вежі в бік лівого берегу, що забезпечує будівництво підвідного каналу і водоприймача за межами охоронної зони, виконання по радіусу 51 м від вежі залізобетонної стіни в ґрунті з посічених буронабивних паль діаметром 1 м, глибиною достатньою для забезпечення стійкості грунту поблизу пам'ятки, проведення за необхідності превентивних археологічних досліджень до виконання земляних робіт, виконання зворотної засипки котловану стоянів підвідного каналу (підпірних стін) каналу піском після завершення будівельних робіт до проектної відмітки з рекультивацією та виконання після завершення робіт з будівництва узгодженого ландшафтного озеленення відповідної території з метою усунення впливу на пам'ятку вітрової ерозії та шкідливого впливу птахів, покращення її естетичного сприйняття", — повідомила прес-служба ПрАТ "Укгрідроенерго".

— Виконання зазначених заходів дозволить зберегти як Дозорну башту (вежу Вітовта), так і реалізувати проект будівництва Каховської ГЕС-2, реалізація якого передбачена державними стратегічними документами, — констатує фахівчиня зі зв'язків із громадськістю та ЗМІ філії "Каховська ГЕС ім. П. С. Непорожнього" ПрАТ "Укргідроенерго" Олена Бегунова.

Нагадаємо, що Дозорна башта, або вежа Вітовта набула пам'ятки національного значення наприкінці 2016 року. Це сталося вже після початку робіт з проектування будівництва Каховської ГЕС-2 на території Веселого і Козацького Бериславського району. Спеціалістами новокаховського ТОВ "Проектний центр" була розроблена науково-проектна документація з визначення меж і режимів використання зон охорони об'єкта культурної спадщини Дозорна башта, яку направили до Міністерства культури. Остаточно їх було затверджено наказом Мінкульту 20 серпня 2019 року.

— Чудово, що ми знайшли порозуміння з представниками "Укргідроенерго". Як приємно, коли люди розуміють, що охорона історичної спадщини — це велика державна справа, — прокоментувала головна архітекторка ТОВ "Проектний центр", голова новокаховської організації "Українське товариство охорони пам'яток історії та культури" Тетяна Євсєєва.

Водночас, за її словами, деякі питання ще викликають тривогу. Зокрема, будівництво підвідного каналу і водоприймача на відстані 51 метру від вежі Вітовта.

— Для цього доведеться вирити котлован у піску та знищити зелені насадження. Маємо побоювання, що це викличе зсув ґрунту, — зауважила Тетяна Євсєєва.

Нагадаємо, що вежа Вітовта датується археологами кінцем XIV— початком XVI століття.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон