Вибрики сервісу: кавуни як інкубатор для інфекцій у Херсоні

Навіть у розпал сезону збирання баштанних кавуни в Херсоні залишаються досить дорогими. І купити солодку ягоду вагою у сім-вісім кілограмів не кожен може собі дозволити.

Але продавці на ринках та в магазинах вловили цю тенденцію, догідливо пропонуючи кавуни, розрізані на шматки. Придбати половинку чи навіть чвертку такого «велетня» справді дешевше.

Проте далеко не факт, що разом з нею не принесеш додому якесь інфекційне захворювання. Адже ті кавунові половинки лежать не в холодильних камерах, а просто на прилавках. На них осідає пил та «пасуться» комахи. І навіть закривання розрізу прозорою плівкою ні від чого надійно не рятує, вважають спеціалісти.

— З моєї точки зору, купівля та споживання різаних кавунів – то небезпечна «лотерея», до якої краще не долучатися, — переконаний головний експерт з інфекційних захворювань Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА Сергій Панкратов. – Ми не знаємо, що осідає на солодку серцевину кавунів із пилом та після «відвідин» мух. Та й не можна бути упевненим у чистоті ножа, яким того кавуна ділили на частини – ефекту брудних рук ще ніхто не відміняв. Що ж до плівки, то під нею ягода взагалі перетворюється на такий собі «інкубатор» для збудників кишкових хвороб. Це може бути все, що завгодно – від сальмонельозу чи стафілококів аж до гастроентероколіту. І до речі, кілька пацієнтів, котрі потрапляли до нашої інфекційної лікарні із кишковими захворюваннями, згадали, що купували та споживали розрізані ще в торговій точці кавуни.

Деякі наївні покупці гадають: якщо попросити продавця розрізати солодку ягоду в твої присутності, і забрати половинку додому одразу, то ризик її начебто забруднення зменшується. Але то лише занадто оптимістичні сподівання: вулиці Херсона та салони «маршруток» чи тролейбусів аж ніяк не стерильні, і занести якусь гидоту дорогою також є чималий ризик.

Тож безпечніше буде все-таки не шукати неприємностей для свого здоров'я та здоров'я близьких, і купувати баштанні цілими, ріжучи їх уже вдома й зберігаючи в холодильнику.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий день"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон