Ліквідували кафедру військової підготовки офіцерів запасу в ХДУ

Міністерство оборони нарікає на нестачу молодших офіцерів у військах, але при цьому ліквідовує кафедри у вишах, де й готують такі кадри.

Оборонне відомство держави постійно нарікає на нестачу молодших офіцерів у військах і вже кілька разів проводило їх додаткові призови. Та при цьому... ліквідовує кафедри у вишах, де й готують такі кадри!

Зокрема, у рамках «оптимізації» спільним наказом міністерств оборони та освіти і науки України ліквідували кафедру військової підготовки офіцерів запасу у Херсонському державному університеті. Це при тому, що наказ про її створення з'явився тільки 9 червня 2017-го. Отже, щойно сформували структуру і вже від неї відмовляємося? Таке враження, що протягом цих двох років дефіцит молодших офіцерів подолали раз і назавжди!

Однак невеличке журналістське дослідження показало: справа геть не в «оптимізації». А лише в тому, що військове відомство з вишем позиції заздалегідь не узгодило.

— Відкриваючи кафедру у 2017-му, Міністерство оборони України передбачило, що на базі ХДУ готуватимуть фахівців із військово-облікових спеціальностей «Бойове застосування механізованих з'єднань, військових частин та підрозділів», «Бойове застосування з'єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії». Та пошук показав, що викладачів для таких ВОС на Херсонщині просто не знайти. Адже тут і частини цих родів військ на той момент на постійних умовах не дислокувалися, і ніяких військових училищ необхідного профілю не було й немає, — здивований ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський. — Ректорат тричі просив Міноборони змінити ВОС для нашої військової кафедри, щоб там можна було розгорнути підготовку спеціалістів з організації морально-психологічного забезпечення військ, військових перекладачів, економістів та фінансистів. Проте щоразу нам відмовляли.

Департамент військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики МОУ надіслав до вишу лист за номером 404/1/2319. Там пояснюють, що замовником підготовки офіцерів запасу є Генштаб. А в Генштабі вважають, що військові за пропонованими в університеті гуманітарними напрямами не потрібні — є досить «наявних ресурсів». Але тоді постає запитання: задля чого міністерським чиновникам було бездумно пропонувати підготовку піхотинців та артилеристів, для якої виш завідомо не має ні викладачів, ні матеріально-технічної бази? Щоб імітувати роботу?

І до речі. З-поміж студентів Херсонського державного університету було і є чимало патріотів, котрі пов'язують майбутнє життя та кар'єру саме з армійською службою. Тому можливість проходити підготовку офіцерів запасу вони все одно отримали — виш для цього уклав договір із Сумським державним університетом, де військова кафедра існує давно і таких проблем із нею немає. Після закінчення навчання по кілька молодших лейтенантів запасу з Херсона щороку підписують контракти із ЗСУ та йдуть у війська.

Адже потяг любити батьківщину та захищати її усе переборе — навіть бюрократичні перепони.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон