Херсонцям цікаво: з кого складатиметься новий Кабмін?

Головна інтрига початку нового п'ятирічного політичного сезону: з кого буде складатися новий Кабінет Міністрів України?

Зрозуміло, що з «більшістю» у новому складі ВРУ вже визначилися: коаліційна більшість буде «монопартійна», до її складу увійдуть депутати від партії «Слуга народу» (яких обрали як за списками, так і у одномандатних округах). Орієнтовна кількість 252 – 255 осіб.

Зрозуміло й те, що і «Європейська солідарність», і «Опозиційна платформа – За життя» будуть в «опозиції». При цьому провладна більшість готова називати таку «опозицію» «неконструктивною». До «конструктивної» там готові віднести партії «Голос» та «Батьківщина». При цьому, остання неодноразово заявляла про те, що готова приєднатися до «більшості», але Юлії Володимирівні ще місяць тому дали зрозуміти «обійдемося, без вас».

Зараз у партії «Слуга народу» вирішують питання: які посади віддати «опозиційним» політичним силам і у якій кількості. Вважається, що Віце-спікер повинен бути від опозиції, але хто це буде, все одно будуть вирішувати у пропрезидентської політсили (голосувати їм). Скоріш за все на посаді Першого віце-спікера буде представник партії «Голос».

І хоча депутат Порошенко, він же екс-президент України, не раз називав себе Головою Парламенту, на ділі не буде навіть віце-спікером. Ходять чутки, що у разі якщо буде зовсім «гаряче», Порошенко не буде взагалі депутатом, а обере для свого проживання якусь з екзотичних країн, з якою у нас немає договору про екстрадицію.

Кажуть, що просто зараз він вирішує дилему «бути» депутатом чи поки не пізно, поки це можливо в принципі покинути межі України. У Порошенко, будучи у парламенті, не буде будь-яких шансів хоч якось впливати на політику держави, а «Європейська солідарність» не матиме змоги хоч якось тиснути на провладну партію.

Щодо кандидатури Прем'єр-міністра, то тут абсолютно усвідомлено напустили багато «диму» – поки незрозуміло хто займе посаду. Відомо, що на Банковій вели дискусію щодо того яким взагалі має бути Уряд – технократичним або політичним.

Нагадаємо Президент Зеленський не раз наголошував, що Уряд повинен складатися з юристів і економістів. Хто з технократів яку посаду займе? Вважається, що тут важливо обрати людину, яка повинна бути і публічною, і здатною вирішувати важливі для держави питання, і при цьому не буде «воювати» з Президентом.

Відомо що інформаційним простором «гуляє» щонайменше чотири прізвища: Коболєв, Вітренко, Рашкован і Гончарук. Експерти всі прізвища ставлять під сумнів наголошуючи, що Прем'єр не може бути відразу «красивим», «розумним» і всім подобатися.

І все ж наголошують, що і Вітренко, і особливо, Коболєв вже встигли «забруднитися», тоді як Рашкован і Гончарук – більш реальні кандидатури, але це можуть бути тільки «димові завіси», тоді як реальні прізвища поки звучать тільки у дуже вузькому колі.

Хто залишиться з команди «минулого»?

Шанси є у Оксани Маркарової (міністр фінансів) та Уляни Супрун (в.о. міністра охорони здоров'я).

Відомо, що Маркарова відпрацювала досить добре, тому команда Зеленського може залишити її. Що ж стосується Супрун, то тут дуже багато сумнівів. Хоча Супрун є креатурою «західних» друзів (як і Коболєв), але вона занадто одіозна. І все ж, представники влади США лобіюють збереження посади саме за нею.

Однак більшість українців Супрун не сприймає, і якщо у Зеленського залишать її то ризикують втратити суттєву частину електорату, а перед місцевими виборами це суттєва втрата. Втім, вже зараз відомо, що процес реформування медицини буде продовжений і Україна прийде до страхової медицини.

Михайло Радуцький, співвласник клініки «Борис», 18-й номер у виборчому списку партії «Слуга народу» розповів, що нова влада не збирається скасовувати позитивних напрацювань у межах медичної реформи колишнього міністра охорони здоров'я України Олександра Квіташвілі та в.о. глави МОЗ Уляни Супрун: «Усе позитивне в медицині, що було зроблено Квіташвілі і Супрун, залишиться. Я не випадково згадав про Квіташвілі – дуже багато з того, що зробила й узаконила Супрун, – це насправді напрацювання Квіташвілі. Просто він виявився менш мужнім, ніж вона. І я його вважаю одним із найкращих міністрів охорони здоров'я України».

Ще один «старенький» може залишитися серед «нових», – це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Вважається, що з ним команда Зеленського поки не буде розлучатися, адже МВС досить складна структура, яка повинна управлятися постійно. Крім того ходять чутки, що він не є «чужою людиною» на новому політичному Олімпі.

Всі інші члени КМУ не мають шансів на збереження за собою портфелів і будуть змінені.

Слід наголосити, що формування КМУ відбувається паралельно з формуванням керівного складу ВРУ. Питань щодо призначень не виникатиме на по ВРУ, ані по КМУ. «Слуга народу» буде приймати рішення одноосібно і одностайно.

Голоси інших там навряд чи почують, а тому процес не буде тривалим. Вже до кінця вересня – всіх оберуть і призначать.

Андрій Герус, представник Президента у Кабінеті міністрів, обраний народний депутат від «Слуги народу» заявив: потенційні кандидати на посади прем'єра та міністрів вже визначені. І разом з тим висловив упевненість, що нова Верховна Рада сформує нову виконавчу владу в перші ж дні своєї роботи: «Два дні роботи нового парламенту, думаю, досить».

У той же він зазначив, що потенційні кандидати на посади Прем'єра і міністрів уже визначені: «Є кандидати, але я не хочу називати прізвища, бо це стимулює занадто бурхливе обговорення, а воно не завжди конструктивне».

Здається цього разу нам вдасться уникнути двох довгих процесів «розбрату» спікеріади та прем'єріади.

А от як будуть вони працювати і куди заведуть, – це інше і ще більш складне питання не тільки нового політсезону, а й найближчих п'яти років.

Втім... Хто знає... Гарячі голови продовжують переконувати: наступного літа нам знову йти на виборчі дільниці?

Невже? Поживемо – побачимо...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон