Унікальна операція в херсонській лікарні врятувала пацієнтку

Незвичайні наслідки звичайної, здавалося б, дорожньо-транспортної пригоди спіткали мешканку одного з сіл Білозерського району Херсонщини.

Потрапивши до автомобільної аварії, 65-річна жінка отримала перелом кісток основи черепа. Із цим невеселим діагнозом її шпиталізували до нейрохірургічного відділення обласної клінічної лікарні Херсона. Там пенсіонерку підлікували, і коли вона стала почуватися краще, виписали додому.

Однак минуло два тижні, і жінка просто злякалася: у голові в неї почалися якісь незрозумілі докучливі шуми. А праве око просто... вилізло з орбіти!

Хвора звернулася до нейрохірургії вдруге, і вчинила абсолютно правильно. Адже в ході ангіографічного обстеження із введенням контрастної рідини у кровоносну систему медики виявили: після травми у пацієнтки надірвалася сонна артерія. Причому саме та ділянка, яка «відповідає» за циркуляцію крові у головному мозку.

Частина крові з ураженої артерії потрапляла до вени, і там різко зріс тиск. Через що і в голові зашуміло, і око ненормально вирячилося. Але знаючи точний діагноз, лікар-нейрохірург вищої категорії Михайло Малишенко зумів дати проблемі раду.

Через прокол у стегновій артерії діаметром всього у п'ять міліметрів він ввів туди гнучкий катетер. І з його допомогою транспортував до пошкодженої частини сонної артерії мікроскопічний силіконовий балончик. Який і закрив отвір у її стінці. Тож витікання крові одразу припинилося, і жіноче око безпосередньо під час операції (вона тривала 45 хвилин) набуло попередніх, звичних розмірів.

Звучить просто, але насправді таке хірургічне втручання потребувало досвіду і неординарних навичок. Та й контролювати проходження катетеру кровоносною системою потрібно було не на око, а через рентген-апарат – із просто-таки ювелірною точністю.

— Операція балонної емболізації каротидно-кавернозного соустя є дуже складною та специфічною. На Херсонщині ніколи раніше її не виконували, тому попередньо кілька разів брав участь у проведенні схожих хірургічних втручань на базі київського Інституту нейрохірургії, напрацьовуючи досвід.

Сьогодні можна упевнено стверджувати, що моя перша така самостійна операція завершилася успішно. Після тижневого операційного періоду пацієнтка почувалася здоровою, і отримала змогу повернутися до звичного способу життя, — задоволено констатує херсонський нейрохірург Михайло Малишенко.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон