Херсонщину пропонують поділити на три райони

На Херсонщині обговорюють запропоновану Мінрегіоном модель нового адміністративно-територіального устрою області. У Херсонському Центрі розвитку місцевого самоврядуваннявже розпочали аналіз та обмін думками з представниками районів та ОТГ Херсонщини.

Як зазначає Оксана Сілюкова, директорка Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування, зміни, запропоновані Мінрегіоном, дуже суттєві. Так, на Херсонщині пропонують створити три райони: Херсонський, Генічеський та Новокаховський. Крім того, проект передбачає створення 35-ти об'єднаних територіальних спроможних громад у області. І це при тому, що наразі у регіоні вже створені 34 ОТГ, які покривають трохи більше, ніж третину області (у 35-ій ОТГ – місті Таврійську – чекають на перші вибори).

Реагують на пропозицію Мінрегіону у ОТГ Херсонщини по-різному: «З одного боку, кожна об'єднана територіальна громада пройшла вже певний шлях. Навіть ті, хто ще нещодавно створився. І як правило, цей шлях не був дуже легким. Працювали, наступаючи на граблі, розробляючи свою структуру управління, робили інвентаризацію наявних ресурсів, деякі громади мали серйозні кадрові проблеми.

Нікому нічого не далось просто так. Громади мають певні результати, і тепер їм пропонують приєднатися до якоїсь іншої об'єднаної територіальної громади... Так, вони готові захищати свої показники, свої громади. Але тут ми обов'язково маємо дивитися, аби не скотитися в площину захисту князівств.

Тобто це добре, коли об'єднана територіальна громада захищає свою спроможність, але все ж таки ми маємо брати до уваги ті критерії, які розроблені. А критерії передбачають високий рівень спроможності для громад не менше 10 тисяч населення», – зазначає Оксана Сілюкова.

За словами експертів, специфіка Херсонської області полягає у тому, що на території області наявні великі відстані між населеними пунктами, тож утворити велику громаду в 10 тисяч населення, коли населені пункти розкидані по сільських радах, дуже складно, а подекуди і неможливо:

«Я дуже вдячна Міністерству регіонального розвитку за те, що нам дали можливість побачити цей проект адмінтерустроую, проаналізувати його. Обговорення реформи місцевого самоврядування неможливо проводити без участі самого місцевого самоврядування. Тож, аби зняти градус недовіри або паніки, обговорення триває», – зазначає Оксана Сілюкова:

Нагадаємо, наразі з 18 районів Херсонщини недецентралізованими залишаються 7. У загальноукраїнському рейтингу за темпами впровадження реформи прикордонна область посідає 18-те місце.

За матеріалами "ІРС-Херсон"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон