Архітектурні перлини Херсона: особняк Пескеро

У ХІХ столітті в цьому старовинному двоповерховому особняку по нинішній вулиці Суворова №27, на другому поверсі, проживав з сім'єю херсонський казенний рабин Пескеро.

Вікна його квартири виходили на головну Ново-Миколаївську синагогу. А нижній поверх будівлі займали різні крамниці. Цей будинок у колишнього власника придбав купець Рабинович, але незабаром він його продав повітовому лікарю О. Н. Бігуну.

Будинок влаштований так, що його сходи з парадного входу на другий поверх, ділять будівлю на дві половини. З лівого боку першого поверху до революції знаходився модно-мануфактурний та суконний магазин під назвою «Торговый дом Э.Бабаджан и Э.Шишман». З іншого боку від парадного входу був чайний магазин.

У 2000-му році під час ремонту фасаду будівлі була розкрита колишня штукатурка, під якою виявлено напис великим шрифтом на стіні з двох сторін фасадних дверей в магазин: зліва - «...чай, кофе, молоко, какао, кефир, простокваша», праворуч - «резное печение, микадо, зефир, конфекты разных фабрик, табак, сигары, папиросы...» Частина написів так і залишилася під штукатуркою...

Після революції тут знаходилося відділення профспілки працівників медико-санітарної праці, херсонське міське агентство аеропорту. До 2018 року другий поверх займала Херсонська обласна наукова медична бібліотека.

За матеріалами Агоов Херсонщина

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон