Різати кабелі домашній арешт злочинцю на Херсонщині не завадив

У Каховці робітники «Укртелекому» обходили ділянку, яку обслуговували. І побачили, що двері у підвал житлового будинку по вулиці Первомайській,де проходили кабелі телефонного зв'язку, виламані.

А з глибини приміщення лунають якісь незрозумілі звуки. Зв'язківці одразу ж викликали поліцію, і правоохоронці спустилися в підвал, виявивши там чоловіка, котрий садовим секатором зрізав близько шестидесяти метрів проводу, збираючись продати його на брухт. Однак зовсім не це було найцікавіше. Бо 35-річний злодюжка виявився для правоохоронців «старим знайомим», та ще й яким!

Раніше судимий за крадіжки городянин ще торік знову попався на серії викрадень кабелів телефонного зв'язку. Особливо він не мудрував: залазив до колодязів підземних комунікацій чи то підвалів, де вирізав або вирубував проводи ножем чи звичайною стамескою. Потім обпалював свою здобич, а жмутки металевої серцевини (алюмінієвої чи мідної) тяг здавати закупівельникам брухту.

Гроші ж витрачав на купівлю наркотиків, бо давно був «системним» наркоманом. Скоївши 45 однотипних крадіжок із сумарним збитком у 95 тисяч гривень, злочинець потрапив під суд. Однак через те, що такі злочини у нас не вважаються тяжкими, Каховський міськрайонний суд до винесення вироку відправив «клієнта» під домашній арешт, навіть без електронного браслету.

Присутність арештованого на місці має перевіряти дільничний інспектор поліції. Але він не може постійно сидіти вдома у підсудного, і тримати його за руку, аби нікуди не втік – є чимало інших, куди нагальніших справ. Тож щойно інспектор за двері, а крадій із секатором чи ножицями знову притьмом біжить на вулицю, ріже кабелі, і продає.

Причому знову скоїв не одну, і не дві, а ще два десятки крадіжок! За них його затримують, але одразу відпускають, бо гуманне й толерантне вітчизняне законодавство крадіїв на час слідства (навіть серійних) не дозволяє позбавляти волі. І така зручнюща правова прогалина дуже допомагає наркоманові позбавляти городян телефонного зв'язку.

Скільки ще триватиме таке неподобство, задають слушне питання мешканці Каховки. Мабуть, не раніше, ніж суд вандалу винесе вирок, і відправить до виправної колонії, відповідають у поліції. Та цілком може статися і так, що покарання «ударнику кримінальної праці» оберуть не пов'язане з позбавлення волі. Тоді злодюжка вже напевне «віддячить суспільству» новими оберемками порізаних кабелів.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон