Херсонський лікар закликає батьків до пильності

За своїм профілем камбустіологи належать до лікарів, у яких завжди гаряча пора. Гаряча у буквальному сенсі.

Саме вони рятують тих, хто постраждав від вогню, обварився, обгорів на сонці і т. д. Опіковий центр Херсонської обласної клінічної лікарні — один з найкращих в Україні спеціалізованих підрозділів, де надають допомогу таким пацієнтам. По коментарі до його фахівців ми зазвичай звертаємося, коли пишемо про резонансні пожежі.

Сьогодні ж є необхідність порушити тему дитячого травматизму. Про те, що треба знати всім батькам, спілкуємося з в. о. завідувача опікового центру ХОКЛ, лікарем вищої категорії, який у камбустіології вже близько 30 років, Валерієм ДОЛГИХ.

— Останнім часом тільки й чуємо: як не в самому обласному центрі, так десь у районі, маля впало у каструлю з окропом або чимось обпеклося. Є у Вас статистика таких випадків по Херсонщині?

— Зараз у нас у лежать п'ятеро дітей, з них троє — з наслідками від опіків, на реконструкції тканин. А за рік до центру надходять до 350 неповнолітніх з термічними ураженнями з усієї області. Найнебезпечніший вік для дитини — від одного року до трьох. Саме в цей період зростає загроза нещасного випадку, відтак батьки мають пам'ятати одне правило: «глаз да глаз».

Вражає безвідповідальність дорослих. От молода мама поставила на стіл чашку з гарячим чаєм або праску грітися, або дерть свиням запарила і залишила відро на кухні, посадила поряд дитину, розвернулася й кудись пішла — треба покурити, з подругою по телефону потеревенити. А малеча, для якої все гра, вже поспішає з'ясувати, що ж то за предмет перед нею. Коли мати повернулася, непоправне вже сталося. Та поставте ту гарячу чашку не на край стола, а дитину посадіть подалі від каструлі з окропом або візьміть на руки — і все буде добре.

— До речі, чи завжди такі нещасні випадки з дітьми трапляються у недбалих батьків, як раніше говорили, у неблагополучних сім'ях?

— Ви знаєте, далеко не завжди. Родина, мама можуть характеризуватися цілком позитивно, роль відіграє не соціальний статус, а безпечність, легковажність, байдужість. І, до речі, нещасні випадки трапляються не лише там, де виховують первістка. За свою практику бачив і таку дивину, коли маля обварилося у матері вісьмох дітей. Так мало того, декілька з молодших у нас вже побували раніше, з тієї ж причини. Проблема в тому, що, на жаль, зараз батьки не говорять з малечею про те, чого не можна робити, яких речей не слід чіпати і чому. Не пояснюють, що таке сірники, газова плита, багаття, окріп тощо, що це те, від чого буде дуже боляче. Дитина ж, особливо яка вже навчилася ходити, цей світ прагне пізнати зазвичай на дотик.

— Певно, дитячий організм більше страждає від термічного ураження, ніж дорослий?

— Малечі багато не треба. Для прикладу, який наводиться у нашій фаховій монографії, якщо відбувся контакт дитини з водою, температура якої сягла 88 градусів, і тривав він всього секунду, опіки виникають такі, що без пластики потім не обійтися. Справа в тому, що відбуваються незворотні процеси — згортання тканинних білків, руйнування клітин, порушення функції проникнення стінок судин, і, як наслідок, некроз шкіри. І не забувайте, страждає не лише покрив, через опіки, особливо якщо велика площа ураження або воно глибоке, порушується робота внутрішніх органів. Страждають нирки, печінка, починається інтоксикація організму.

— Великий відсоток дітей, постраждалих від опіків, сьогодні вдається врятувати?

— Рятуємо 100%, дитячої смертності в нас давно немає. І всі маленькі пацієнти для нас, як рідні, адже, борючись за життя, пропускаєш трагедію через себе. До речі, недавно в гості до нас приходила Катя, вже доросла. Багато років тому, коли з усіх телеканалів звучала історія Насті Овчар, обгорілої дівчинки, якій допоміг сам Президент, тоді Віктор Ющенко, надавши літак і кошти на лікування за кордоном. Але мало хто знає: у той самий час, тут, у Херсоні, ми витягували з того світу свою Настю Овчар — нашу Катю. Трирічна дівчинка з одного з районів гралася з іншими дітьми біля багаття, і в якийсь момент полум'я перекинулося на її сукню. У шоці дитина бігла, згораючи, як факел. Опіки у Каті були набагато більшими і глибшими, ніж ті, що отримала Овчар. Площа ураження становила не менше 80%. У дівчинки тільки з голови 9 разів брали шкіру для пересадки... Зараз із Катрусею все добре. Звісно, рубці залишилися, але ж виходили — без ажіотажу і піару, це робота.

— До речі, про рубці після опіків — вони завдають не лише дискомфорту, а й проблем?

— Ясна річ, важкі опіки залишають слід на все життя і нагадують про себе в певні періоди. Особливо це стосується жінок, які в дитинстві перенесли подібну травму. Рубці на грудях створюють неабиякі проблеми під час лактації. Шкірний покрив, деформований опіками в окремих місцях, не відновити навіть пластикою. Якщо ж говорити загалом про дітей — виникають ситуації у період росту. От сьогодні ми оперували 9-річного хлопчика, який два роки тому отримав глибокі опіки на великій площі тіла. Рубці почали стягувати руку, обмежуючи її в русі, і довелося робити корекцію, іншими словами, пластику.

— Що робити, якщо біда вже сталася і дитина обварилася чи обпеклася?

— Звісно, слід негайно забрати малюка подалі від небезпечних предметів і викликати «швидку». Потім помістити уражену ділянку тіла під холодну воду і дати знеболювальне. І дуже важливо — ніяких присипань содою і сіллю, змащування жирами, пробивань пухирів, як радить циганське радіо. Мінімізувати наслідки зможе тільки кваліфікована медична допомога. Пам'ятайте, у таких випадках час іде на хвилини.

Ще один вид опіків — сонячні. Що робити, щоб дитина не згоріла на пляжі — невже взагалі уникати купання і засмагання?

— Не в тому справа. Відпочивати на водоймі з малою дитиною цілком можливо, але в розумних межах. Знайте, впливу сонця особливо піддаються люди з дуже світлою шкірою. І не варто думати, що парасоля є панацеєю. Це звичайна фізика — світло заломлюється, потрапляючи на об'єкт з різних сторін, а не тільки там, де він прикритий. Як не обгоріти? Рецепт простий — і дорослим, і дітям краще засмагати зранку або ввечері, коли сонце не таке активне. Нехай малеча краще поспить вдень. А коли йдете на пляж, одягніть дитину в речі з натуральної тканини, наприклад, бавовни. І не забудьте про сонцезахисний крем.

— Тож я Вас правильно зрозуміла: головна порада для батьків — це уважність. І не буде ніяких опіків, нервів, сліз?

— Так, у більшості випадків травмування дитини можна було попередити, якби батьки пам'ятали про уважність. Завжди тримайте малюка в полі зору — і все буде чудово. Гарного здоров'я, вам і вашим дітям.

Марина САВЧЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон