Представники Херсонщини вивчали медицину в Литві

Група делегатів від Херсонської обласної ради, облдержадміністрації та комунальних закладів охорони здоров'я Херсонської облрадиповернулася з Литви, де брала участь в міжнародному проекті «Навчаннях адміністраторів здоров'я України».

В рамках цього проекту представники Херсонщини пройшли курс «Допомога Східній Україні у продовженні розвитку психосоціальної реабілітації, кризових втручань та послуг із запобігання самогубствам».

У складі делегації від Херсонської обласної ради взяла участь заступник голови Оксана Рукавішнікова. Представники нашої області вивчали систему охорони здоров'я Литви, зокрема її організацію, фінансування, управління.

Брали участь у практичних навчаннях у відділі психосоціальної реабілітації міста Вільнюса, вивчали організацію роботи реєстратури і лабораторії, амбулаторної реабілітації, дитячого відділення, центру психічного здоров'я і денного стаціонару у поліклініці Каролінішкєс.

Окрім цього, учасники проекту відвідали лікарню по догляду за хворими святого Рока та Національний фонд медичного страхування, зустрілися із канцлером Міністерства охорони здоров'я і фахівцями міністерства.

Навчання було інтенсивним, а заняття побудовані у формі «питання-відповіді». Таким чином, учасники проекту в основному самі задавали питання, які їх хвилювали чи цікавили, та відразу ж отримували на них професійну відповідь. Корисно було дізнатися, як у країні вирішували проблеми, що виникали протягом проведення реформи здоров'я.

Тема навчання є дуже актуальною, адже згідно новітніх даних Всесвітньої організації здоров'я в ЄС + Ісландії, Норвегії і Швейцарії 27% від всього дорослого населення (18-65 років) перенесло протягом року хоча б один більш-менш складний епізод психічного розладу (у тому числі розлади залежності, психічні розлади, депресії, хвилювання і розлади харчової поведінки).

Психічні захворювання знаходяться на першому місці серед хронічних захворювань, що стають причиною інвалідизації у Європі. Психічні хвороби до 2030 року займатимуть перше місце у світі серед таких, що тягнуть за собою інвалідизацію.

Учасники навчань упевнилися в тому, що завдяки створенню у Литві Центрів психічного здоров'я значно зменшилися показники стаціонарного лікування та загальна кількість психіатричних ліжок. Адже здоров'я «створюється» там, де людина живе своїм звичайним життям. Наприкінці навчання всі учасники отримали сертифікати.

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон