"Доступні ліки" на Каховщині поки не стали доступними

Без доступу до урядової програми "Доступні ліки" опинились пацієнти медичних закладів Каховки і Каховського району.

Жодна місцева аптека нині не відпускає медикаменти за відповідними електронними рецептами. Про це свідчать звернення тамтешніх жителів до редакції "Нового дня" і до дирекції комунального некомерційного підприємства "Каховський районний центр первинної медико-санітарної допомоги".

Щоправда, цих звернень небагато: за словами директора підприємства Олександра Антоненка, протягом останніх двох тижнів такі скарги і питання надійшли лише від 5 осіб.

Відповідно до онлайн-реєстру на сайті Національної служби здоров'я України, на весь цей район лише одна аптека працює за програмою "Доступні ліки", на вулиці Велика Куликовська у Каховці. Проте за вказаною адресою знайти її не вдалось. Найближчі ж зазначені в реєстрі аптеки знаходяться у Таврійську, Новій Каховці, Червоній Поляні Горностаївського і Асканії-Нова Чаплинського районів. Чи всі вони справді працюють з "Доступними ліками" сайт НСЗУ не повідомляє.

— Така проблема існує, — визнає Олександр Антоненко. — Справа в тому, що медичні заклади і департамент охорони здоров'я Херсонської облдержадміністрації відсторонили від вирішення даного питання. Зараз укладати договори з НСЗУ повинні напряму самі аптеки. Ані я, ані будь-хто з моїх колег не має на це ніяких важелів впливу. Тож, дійсно, зараз у Каховці і Каховському районі нема жодної аптеки, що працювала б за програмою "Доступні ліки". Аби виправити ситуацію я вже мав розмову з представниками двох аптечних мереж міста, які пообіцяли розглянути це питання. На мою думку, з подібною ініціативою до них повинен виступити і міський голова Каховки Андрій Дяченко.

Свій варіант вирішення цієї проблеми 16 травня запропонувала Каховська районна рада. Вона виділила кошти для придбання двох робочих станцій для комунального закладу "Каховська центральна районна аптека №27".

— Завдяки цьому аптека зможе долучитися до програми "Доступні ліки" вже найближчим часом, — запевнила голова райради Тетяна Тертична.

На думку Олександра Антоненка, цього більш ніж достатньо, щоб задовольнити потреби жителів міста і району. Також, за його словами, лікарі Каховського РЦПМСД зараз оформлюють електронні підписи, які обов'язково повинні бути в електронних рецептах з 1 липня п. р.

— Зараз такі підписи ще не потрібні. Але ми рецепти за програмою "Доступні ліки" не видаємо, оскільки нема аптек, де можна отримати ці медикаменти. Однак всі наші лікарі вже навчені як виписувати рецепти за новими вимогами і готові їх видавати, — доповнив Олександр Антоненко.

Втім, як запевняють у Національній службі здоров'я України, жителі Каховки мають можливість отримувати ліки за урядовою програмою в будь-якій іншій аптеці України. Відпускати лікувальні засоби за електронними рецептами може будь-яка аптека, що має договір з НСЗУ незалежно від місця їх виписування і без жодної прив'язки до місця проживання пацієнта.

Приміром, вони можуть це зробити в двох аптеках у Новій Каховці. Як підтвердили "Новому дню" лікарі Новокаховського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, "доступні ліки" зараз відпускають приватна аптека "Фітомед" за адресою вул. Горького, 48 і комунальна по вул. Дружби, 11. Також вони уточняють, що раніше таких аптек було більше, причому не лише в Новій Каховці, а й у Таврійську. Скорочення їх кількості лікарі пов'язують з неготовністю аптек до переходу на обслуговування електронних рецептів замість "паперових".

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон