Лікарі у районах Херсонщини на вагу золота

За хронічного дефіциту медиків звільнення кожного дипломованого фахівця для лікарень перетворюється заледве не на катастрофу.

От і в Бериславській ЦРЛ замість двох травматологів є один. І той, відпрацювавши три роки, отримав запрошення до обласної клінічної лікарні. А пацієнти ж нікуди не поділися!

— На п'ятнадцять «травматологічних» ліжок сьогодні маємо двадцятеро хворих, та й профільних операцій травматолог виконує до восьми десятків на місяць. Це дуже багато – особливо,якщо враховувати, що наша лікарня зараз обслуговує хворих не тільки з Бериславського, а й із Високопільського, Великоолександрівського, Нововоронцовського районів.

Тому вже запрошуємо до себе нового травматолога – він якраз закінчує інтернатуру в Києві, а родом з Херсонщини. Будемо оплачувати йому винаймання житла, — коментує ситуацію головний лікар Бериславської ЦРЛ Север'ян Кардава. – Та потрібен не тільки травматолог. Шукаємо ще й рентгенолога та кардіолога. А от із медсестрами проблем нема.

Життєво (без перебільшення) необхідним фахівцям треба належно платити, і створювати їм гідні побутові умови. Цю істину у Бериславському районі вже потроху починають втілювати у життя. Тут, зокрема,готують до здачі в експлуатацію будинок на 35 квартир для «бюджетників», що стоять у черзі на житло.

І дві з них дістанеться саме людям у білих халатах – завідуючому сімейною амбулаторією тутешнього центру ПМСД і анестезіологу районної лікарні. У лікарем сподіваються, що коли лікарям Національна служба здоров'я України почне платити за кожного пацієнта на прийомі, а не просто зарплатню «за все й одразу», підвищаться їхні заробітки.

Та не всюди лікарям і медсестрам вистачає терпіння їх дочекатися – десятки спеціалістів з стаціонарів Херсонщини вже «помахали ручкою» колегам, та відправилися «по довгий євро» до Польщі, Німеччини або Чехії. Безвіз додав таких можливостей.

А до того ж і нагадав владі, що людську працю треба цінувати не на словах, а на ділі. Бо не буде кому працювати – кадровий дефіцит медиків у нас наближається до 1700 фахівців!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон