В яку суму обійдеться приготувати паску господиням Херсона?

За тиждень в Україні відзначатимуть одне з найcтаріших свят – Великдень. Щороку свято припадає на одне з весняних неділь, проте точної дати не має.

До цього дня українці ставляться особливо: дотримуються посту, готують атрибутику та освячують дари у церквах.

Зазначимо, що головним атрибутом Великодня є паска (куліч) та писанки. Уже сьогодні на полицях супермаркета можна побачити та придбати свіженькі паски на різний смак. Ціни здебільшого коливаються від 20 і перевищує 100 гривень. Усе залежить від складу, з якого виготовлений продукт та маси.

Але попри велику кількість справ, українські домогосподині все ж таки власноруч випікають великодній хліб. Більшість за основу випікання беруть класичний рецепт, додаючи нові інгредієнти за власним вподобанням. Як показує практика, сьогодні замість родзинок додають цукати, чорнослив або курагу. Окрім звичайної білкової суміші прикрашають кольоровими квіточками та присипкою. У магазині можна зустріти навіть паски, прикрашені мастикою.

Знаючи ціни на продукти харчування журналісти інтернет-видання «Гривна» підрахували суму, в яку обійдеться приготувати кулічі за класичним рецептом.

Так, для приготування паски нам знадобиться: 1кг пшеничного борошна, 6 яєць, 300г вершкового масла, 300г цукру, 400мл молока, 150г родзинок, 50г дріжджів, за смаком сіль і ванільний цукор. Для прикрас два білки, 200г цукру, а також присипку.

Що стосується цінової політики, то 400 мл молока на сьогоднішній день коштує 13 гривень, за кілограм борошна віддасте 12 гривень, 300грам масла - 47 гривень, 7 яєць обійдуться в 18 гривень, 500г цукру - близько 8 гривень, а також родзинки в 13 гривень. Ціна на тріжджі також різна, залежить від марки та їх консистенції. Якщо ж брати свіжі пресовані, то стандартна ціна 8 гривень.

Варто пам'ятати про ванільний цукор, вартість якого коливається від 2 до 4 гривень за упаковку та за прикраси – 20 гривень.

Отже, загальна вартість паски складає 143 гривні, що досить таки затратно для українців. Смакувати домашньою випічкою чи довіритися магазину - вирішувати вам.

Дарья МЕЛЬНИК
"Гривна"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон