Свято першої борозни на Херсонщині

На базі Каховського професійного аграрного ліцею відбувся другий (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнівпрофесійно-технічних навчальних закладів з професії «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва».

А де ще змагатися майбутнім господарям землі у вправності вести свою борозну, як не на цій, овіяній славною історією землі? Тут, у селищі Червоний Перекоп, перейменованому нині на Зелений Під, рівно 90 років тому серед степу широкого розпочалося створення зернового радгоспу-велетня «Червоний Перекоп», за яким було закріплено 197 тис. га землі. З центру Таврії, вважай, радгоспні лани сягали аж до неблизького Сиваша!

Право представляти свої профтехучилища і ліцеї на обласному рівні вибороли переможці районних змагань із Білозерки й Іванівки, Олешок і Берислава, Зеленого Пода і Великої Лепетихи, Гаврилівки, Архангельського, Чаплинки...

Умови конкурсу непрості: учасникам належить не лише майстерно борозни класти, а й ґрунтовно відповісти на шість десятків запитань із таких фахових предметів, як «Трактори», «Сільгоспмашини», «Агротехнологія», «Комплексна система технічного обслуговування та ремонт сільгоспмашин», «Охорона праці», «Правила дорожнього руху» тощо.

Втім, особливих хвилювань на обличчях без п'яти хвилин механізаторів нема — більше переживають майстри виробничого навчання, котрі передавали юним секрети власної майстерності.

Директор Каховського професійного агроліцею (він розташований саме у Зеленому Поді) Сергій Ходос зауважує:

- У жовтні відзначатимемо 90-річчя нашого навчального закладу - одного із перших і найстаріших у Херсонській області. За цей час мінялися покоління викладачів і майстрів виробничого навчання, але не змінювалися традиції - виховувати справжніх господарів рідної землі. До речі, наші випускники нарозхват у Польщі, Італії, навіть на Американському континенті!

Ще кілька років тому у «кузнях механізаторських кадрів» бовваніли майже вбиті трактори, комбайни, розукомплектовані сівалки, понівечені борони...

- Радує, що сьогодні ставлення до закладів профтехосвіти кардинально помінялося, передовсім із боку обласної влади, - каже співрозмовник. - Так, торік тільки на наш заклад із обласного бюджету виділено 9,4 мільйона гривень. На ці кошти ми купили найновішу техніку - український трактор «Слобожанець», які випускають у Харкові, комбайн «Скіф» Херсонського машзаводу, сучасні причіпні ґрунтообробні знаряддя. Використовуємо і власні можливості. Ліцей має 500 гектарів власної землі, частину здаємо в оренду, з якої торік отримали близько 800 тисяч гривень. За ці кошти оновлюємо і навчально-виробничу базу.

Слід зауважити, що тільки один Каховський аграрний ліцей за 90 років свого існування підготував близько 35 тисяч трактористів-машиністів, водіїв, електриків, комбайнерів, продавців, бухгалтерів.

Директор ТОВ «Натюр-Агро» Юрій Міхалевич із Семенівки Каховського району додає:

- На моєму підприємстві працюють три випускники цього ліцею. Справжні професіонали! Ми і платимо їм добре. Трактористів-машиністів сьогодні ой як не вистачає. Причина? Їдуть за кордон...

Степ зустрічає конкурсантів сонцем і вітром, котрий буквально вириває із землі сигнальні прапорці. Трактори та вийняті з ґрунту на поворотах плуги помітно «парусять». Утім, вовка боятися - в ліс не ходити!

Останні настанови своєму вихованцеві Дмитру Ільїну дає майстер виробничого навчання Іванівського професійного аграрного ліцею Володимир Перепелко: «Дивись, не підведи!». Він теж задоволений тим, що влада повернулася до профтехосвіти обличчям:

- Ми нині вперше за останні 10 років отримали чотири нові потужні трактори, два культиватори, універсальний дисковий агрегат (УДА). Сподіваємося незабаром одержати новий сучасний комбайн і ще один УДА.

...Прозвучала команда, і молоді орачі рушили в загінки. Мить - і вже вороновим крилом полетіли за тракторами свіжі борозни. Захоплююче видовище! І так кілька годин поспіль...

- Найкращим за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії А1» визнаний Андрій Притолюк, учень Чаплинського професійного аграрного ліцею, - підбиває підсумки змагань голова журі конкурсу, заступник директора навчально-методичного центру профтехосвіти в області Оксана Воличенко. - Молодий механізатор представлятиме Херсонщину на всеукраїнських змаганнях. Загалом же проведення таких конкурсів створює атмосферу здорової конкуренції, активізує творчу діяльність, сприяє вдосконаленню професійної майстерності, піднімає престиж робітничих професій.

На фото автора: першим прокладати конкурсну борозну випало випускникові Іванівського професійного аграрного ліцею Дмитрові Ільїну, а хвилюватися за свого підопічного - майстрові Володимирові Перепелку. Майбутній механізатор взяв у змаганнях «срібло».

Василь ПІДДУБНЯК
Сільські Вісті

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон