Херсонська міськрада воює з податківцями через комунального банкрута

В обласному центрі ще минулого року збанкрутувало одне з найбільших колись комунальних підприємств—утримувачів багатоквартирного житла — КП «Таврійський».

Але в судах досі тривають баталії між податківцями та муніципальною владою через борги банкрута перед державою.

КП «Таврійський» заборгувало майже 7,9 мільйона гривень обов'язкових платежів, які за законом мав відшкодовувати засновник — міськрада. Однак замість того щоб передбачити відповідну суму у місцевій скарбничці, чиновники у 2019-му вдалися до хитрощів.

Вони намагаються відтермінувати погашення боргів на два роки, мотивуючи це «соціальним значенням» і великою «суспільною цінністю» неплатоспроможного підприємства для громади. Та коли в Господарському суді Херсонщини почали з'ясовувати, у чому ж полягає та «цінність», виявилося, що жодних послуг з утримання житла «Таврійський» нині не надає. І навряд чи надаватиме в майбутньому.

Мешканці більшості багатоповерхівок, які підприємство до того обслуговувало, уже створили ОСББ і господарюють самостійно. І, до речі, значно успішніше, ніж їхній попередник. Спеціалісти Головного теруправління юстиції згідно з ухвалою суду проаналізували фінансово-господарську діяльність боржника. Та виявили, що його фактично довели до банкрутства. Адже тариф з утримання комунального житла КП «Таврійський» не змінювало з 2008-го до 2017 року, працюючи в умовах хронічної збитковості.

Хоча в цей час зростали мінімальна зарплата, витрати на енергоносії, техніку, міськрада з популістських міркувань штучно стримувала приведення квартплати у відповідніть до її собівартості. От і достримувалися: тепер у збанкрутілому підприємстві уже призначили ліквідатора, триває процедура продажу його майна, підсумовує прес-служба ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та Севастополі.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон