Черга до херсонських дитсадків зменшиться, але не зникне

Минулого року депутати Херсонської міської ради не передбачили в місцевому бюджеті ані копійчини на створення додаткових групв існуючих дошкільних закладах комунальної власності та відкриття нових. Як наслідок, у черзі на влаштування малечі у дитсадки зросла до 750 дітей.

Цього року муніципальна влада трохи «реабілітувалася», і хоче відкрити аж три додаткові дитсадки. Та це не вирішить проблему – лише трохи пом'якшить її гостроту.

Що ж обіцяють херсонським родинам? Давайте з'ясуємо. Номер один – будівництво дитсадка при загальноосвітній школі № 5 (житловий масив Сухарне). Там планують дев'яносто місць для хлопчиків та дівчаток. Однак на початок робіт асигнували тільки мільйон гривень, а всього потрібно 27 мільйонів. Коли їх у міській скарбничці відшукають – хтозна.

Але відкрити дитсадок у вересні поточного року однозначно не вийде. Номер другий – дитсадок на базі ЗОШ № 8 (житловий масив Нафтогавань). Тут усе простіше, бо дошкільний заклад не будуть зводити з нуля – під нього хочуть планувати будівлю шкільних майстерень. Тут на ремонт відшукали 470 тисяч бюджетних гривень. І якщо у найближчі місяці додасться ще мільйон, то відкриття дитсадка на сорок місць восени 2019-го таки відбудеться.

І зрештою, номер третій – дитсадок у будівлі Центру освіти молоді (житловий масив ХБК). Його облаштовують у одному «крилі» споруди, для чого також є бюджетний мільйон. Почали з кухні, далі дійдуть до санвузлів та кімнат. Ще мільйон на продовження робіт – і восени матимемо тут дві групи на сорок дітей.

Відтак, якщо три згадані проекти встигнуть та зможуть реалізувати, черга на влаштування у комунальні дошкільні заклади не зникне зовсім. Але скоротиться на 170 дітей. Можна було б ще викупити колишній дитсадок на Таврійському житловому масиві, який свого часу придбав та використовував під аудиторії Міжнародний університет бізнесу і права (МУБіП).

Та як розповів начальник міського управління освіти Юрій Ніконов, коштів на викуп міськрада не відшукала. І тепер дитсадок приватні інвестори переобладнують під житловий будинок «підвищеної комфортності». А батьки, котрі мешкають у сусідніх багатоповерхівках, «комфортно» чекають, коли ж для їх синочків та донечок звільняться місця у вічно переповнених дитсадках.

Не треба бути пророком, аби переконатися: у найближчі роки черга до комунальних дитсадків у Херсоні і не зникне, і ненабагато зменшиться. Зусиль муніципальної влади для цього вочевидь недостатньо – треба створювати умови для відкриття приватних дитсадків. Такі вже з'явилися, але треба їх не один-два, а хоча б з десяток.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон